Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet ze szparagami*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 850517" data-attributes="member: 10341"><p>Omlet ten jest daniem łączącym prostotę i taniość z dużymi walorami smakowymi. Przepis pochodzi z miesięcznika &quot;Ty i Ja&quot;. Polecam go w sezonie szparagowym jako danie obiadowe. Proporcja dla 4 osób.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong>Krem szparagowy</strong></p><p>8 grubszych lub 16 cienkich szparagów</p><p>2 łyżki masła</p><p>3 - 4 łyżki śmietany</p><p>1 surowe żółtko</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p><strong>Omlet</strong></p><p><strong></strong>6 jaj</p><p>3 łyżeczki wody mineralnej (może być gazowana)</p><p>łyżka masła</p><p>sól, pieprz</p><p>trochę posiekanej natki pietruszki</p><p></p><p>Szparagi (białe) cienko obieramy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy (szparagi zawsze wkładamy do gotującej się wody) w małej ilości wody przez 15 minut. Po osączeniu i ochłodzeniu kroimy je na kawałeczki około 4 cm długości i dosmażamy, nie rumieniąc, w 2 łyżkach masła. W 3 - 4 (raczej 4) łyżkach śmietany rozmieszamy surowe żółtko, dodając soli i pieprzu do smaku - po czym zalewamy tym kremem ułożone w rondelku szparagi. Na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, szparagi podgrzewamy do momentu, gdy krem stanie się gęsty</p><p>Omlet przyrządzamy z 6 jaj, które ubijamy widelcem z dodatkiem wody mineralnej i 1/4 łyżeczki soli, przez 30 sekund. W solidnej, silnie rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła, nie dopuszczając do zrumienienia. Gdy masło zacznie syczeć, wlewamy ubite jaja. W czasie smażenie omletu przechylamy patelnię na wszystkie strony, by masa jajeczna równomiernie się rozdzieliła w patelni. Odchylamy także boki omletu, pozwalając surowej jeszcze masie spłynąć na spód.</p><p>Gdy powierzchnia omletu jest delikatnie ścięta, zaś spód lekko rumiany, omlet zsuwamy ostrożnie na półmisek, składając go w pół. Po polaniu omletu kremem szparagowym, omlet oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki.</p><p>Ja zrobiłam krem szparagowy z pełnej porcji, a omlet usmażyłam tylko z 2 jajek. Do następnej porcji, po prosu odgrzeję krem i tak będę miała co najmniej dwa obiady.</p><p></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 850517, member: 10341"] Omlet ten jest daniem łączącym prostotę i taniość z dużymi walorami smakowymi. Przepis pochodzi z miesięcznika "Ty i Ja". Polecam go w sezonie szparagowym jako danie obiadowe. Proporcja dla 4 osób. [B]Składniki[/B] [B]Krem szparagowy[/B] 8 grubszych lub 16 cienkich szparagów 2 łyżki masła 3 - 4 łyżki śmietany 1 surowe żółtko sól, pieprz [B]Omlet [/B]6 jaj 3 łyżeczki wody mineralnej (może być gazowana) łyżka masła sól, pieprz trochę posiekanej natki pietruszki Szparagi (białe) cienko obieramy, odcinamy lub odłamujemy zdrewniałe końce i gotujemy (szparagi zawsze wkładamy do gotującej się wody) w małej ilości wody przez 15 minut. Po osączeniu i ochłodzeniu kroimy je na kawałeczki około 4 cm długości i dosmażamy, nie rumieniąc, w 2 łyżkach masła. W 3 - 4 (raczej 4) łyżkach śmietany rozmieszamy surowe żółtko, dodając soli i pieprzu do smaku - po czym zalewamy tym kremem ułożone w rondelku szparagi. Na małym ogniu, nie dopuszczając do zagotowania, szparagi podgrzewamy do momentu, gdy krem stanie się gęsty Omlet przyrządzamy z 6 jaj, które ubijamy widelcem z dodatkiem wody mineralnej i 1/4 łyżeczki soli, przez 30 sekund. W solidnej, silnie rozgrzanej patelni roztapiamy łyżkę masła, nie dopuszczając do zrumienienia. Gdy masło zacznie syczeć, wlewamy ubite jaja. W czasie smażenie omletu przechylamy patelnię na wszystkie strony, by masa jajeczna równomiernie się rozdzieliła w patelni. Odchylamy także boki omletu, pozwalając surowej jeszcze masie spłynąć na spód. Gdy powierzchnia omletu jest delikatnie ścięta, zaś spód lekko rumiany, omlet zsuwamy ostrożnie na półmisek, składając go w pół. Po polaniu omletu kremem szparagowym, omlet oprószamy drobno posiekaną natką pietruszki. Ja zrobiłam krem szparagowy z pełnej porcji, a omlet usmażyłam tylko z 2 jajek. Do następnej porcji, po prosu odgrzeję krem i tak będę miała co najmniej dwa obiady. [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Omlet ze szparagami*
Bottom