Omlety ryżowe z serowym nadzieniem:
Ciasto omletowe:
4 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
3 łyżki ugotowanego ryżu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
szczypta czerwonego, mielonego pieprzu
20 dkg sera mazdamer
4 czubate łyżki sera białego mielonego
1 łyżka drobniutko posiekanej papryki
mąka i jajko do obtaczania
oliwa do smażenia
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka i resztę składników na ciasto po czym dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wylewamy na patelnię (małą) w czterech porcjach.
Smażymy na złotawy kolor z obydwu stron.
Robimy pastę z sera białego + papryki + doprawiamy to do smaku.
Na usmażone omlety układamy po plastrze sera mazdamer oraz po łyżce pasty serowo-paprykowej.
Składamy na pół... mocno przyciskmy... i obtaczamy raz w mące raz w jajku i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.
Ciasto omletowe:
4 jajka
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka masła
3 łyżki ugotowanego ryżu
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
szczypta czerwonego, mielonego pieprzu
20 dkg sera mazdamer
4 czubate łyżki sera białego mielonego
1 łyżka drobniutko posiekanej papryki
mąka i jajko do obtaczania
oliwa do smażenia
Białka ubijamy na sztywno.
Dodajemy żółtka i resztę składników na ciasto po czym dokładnie wyrabiamy.
Ciasto wylewamy na patelnię (małą) w czterech porcjach.
Smażymy na złotawy kolor z obydwu stron.
Robimy pastę z sera białego + papryki + doprawiamy to do smaku.
Na usmażone omlety układamy po plastrze sera mazdamer oraz po łyżce pasty serowo-paprykowej.
Składamy na pół... mocno przyciskmy... i obtaczamy raz w mące raz w jajku i smażymy na wolnym ogniu z obu stron.



Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: