- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Znalazlam taki przepis: ( tu: http://mk60.blog.onet.pl/Opienki-po-grecku...,ID257118529,n)
Opienki po grecku
Opieńki myjemy i gotujemy jak wszystkie inne grzyby . Odcedzamy.
Na druszlak ugotowanych grzybów dajemy: ( u mnie 1 litr ugotowanych odcedzonych)
4 duże cebule pokrojone w piórka
2 szklanki oliwy
5 łyżek octu ( dałam ocet winny czerwony)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% ( 140g puszeczka)
3 łyżeczki vegety ( nie dalam)
4 łyżeczki papryki słodkiej
sól , pieprz, cukier do smaku .
Cebulę szklimy na oleju , dodajemy wszystkie produkty , potem grzyby i dusimy wszystko przez 30 minut.
Na gorąco wkładamy do słoiczków .
Pasteryzujemy przez 15 minut.
SMACZNEGO !!!
Wyprobowalam; zawekowalam dwa sloiczki, a resztke zjadlam - na zimno i na cieplo, dla rozmaitosci.
Moim zdaniem naprawde dobre sa na zimno i z dodatkiem tymianku ( zdecydowalam sie dodac podczas probowania na cieplo, tak mi pasowalo).
Warte polecenia.
Opienki po grecku
Opieńki myjemy i gotujemy jak wszystkie inne grzyby . Odcedzamy.
Na druszlak ugotowanych grzybów dajemy: ( u mnie 1 litr ugotowanych odcedzonych)
4 duże cebule pokrojone w piórka
2 szklanki oliwy
5 łyżek octu ( dałam ocet winny czerwony)
1 słoiczek koncentratu pomidorowego 30% ( 140g puszeczka)
3 łyżeczki vegety ( nie dalam)
4 łyżeczki papryki słodkiej
sól , pieprz, cukier do smaku .
Cebulę szklimy na oleju , dodajemy wszystkie produkty , potem grzyby i dusimy wszystko przez 30 minut.
Na gorąco wkładamy do słoiczków .
Pasteryzujemy przez 15 minut.
SMACZNEGO !!!
Wyprobowalam; zawekowalam dwa sloiczki, a resztke zjadlam - na zimno i na cieplo, dla rozmaitosci.
Moim zdaniem naprawde dobre sa na zimno i z dodatkiem tymianku ( zdecydowalam sie dodac podczas probowania na cieplo, tak mi pasowalo).

Warte polecenia.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: