- Paź 21, 2007
- 289
- 0
- 0
W związku z Festiwalem Dyniowym daję Wam przepis na orientalną zupę dyniową.
Składniki:
* 1, 5 kg dyni
* 3 łyżki ghee
* ok. 2 litry wywaru warzywnego lub drobiowego (ma przykrywać startą dynię - jeśli chcecie dać kostki rosołowe, to dajcie nie więcej niż dwie na dwa litry wody)
* ok 250 gram sera tłustego białego (ewentualnie 'mokrego' paniru)
* 1 łyżka garam masali
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
* kurkumę w proszku (opcjonalnie)
* sól do smaku
Dynie obrać, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać w garnku ghee, a kiedy będzie gorące wrzucić na nie przyprawy (poza kurkumą i solą). Smażyć je na ghee ok 15 sekund, nieustannie mieszając. Dorzucić szybciutko startą dynię, przesmażyć jak chwilkę, cały czas mieszając, a następnie zalać ją wywarem warzywnym (tak, aby była zakryta)i przykryć. Teraz dynia musi się pogotować. Kiedy zmięknie, odkrywamy zaczątek zupy i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje. Kiedy zupa zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony biały ser i miksujemy wszystko blenderem. Kiedy zupa się zagotuje, trzeba jej spróbować i dosolić do smaku (lub nie). Jeśli zupa jest zbyt jasna, możemy podkreślić jej kolor dosypując troszkę kurkumy - osobiście rzadko to robię, chyba, że zupa jest zdecydowanie zbyt jasna. Po tych wsztskich zabiegach zupka jest gotowa. Podawać ją można z białym pieczywem, papadamami, groszkiem ptysiowy lub grzankami, posypaną nacią kolendry.
Składniki:
* 1, 5 kg dyni
* 3 łyżki ghee
* ok. 2 litry wywaru warzywnego lub drobiowego (ma przykrywać startą dynię - jeśli chcecie dać kostki rosołowe, to dajcie nie więcej niż dwie na dwa litry wody)
* ok 250 gram sera tłustego białego (ewentualnie 'mokrego' paniru)
* 1 łyżka garam masali
* 1 łyżeczka kminu rzymskiego
* 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (niekoniecznie)
* kurkumę w proszku (opcjonalnie)
* sól do smaku
Dynie obrać, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać w garnku ghee, a kiedy będzie gorące wrzucić na nie przyprawy (poza kurkumą i solą). Smażyć je na ghee ok 15 sekund, nieustannie mieszając. Dorzucić szybciutko startą dynię, przesmażyć jak chwilkę, cały czas mieszając, a następnie zalać ją wywarem warzywnym (tak, aby była zakryta)i przykryć. Teraz dynia musi się pogotować. Kiedy zmięknie, odkrywamy zaczątek zupy i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje. Kiedy zupa zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony biały ser i miksujemy wszystko blenderem. Kiedy zupa się zagotuje, trzeba jej spróbować i dosolić do smaku (lub nie). Jeśli zupa jest zbyt jasna, możemy podkreślić jej kolor dosypując troszkę kurkumy - osobiście rzadko to robię, chyba, że zupa jest zdecydowanie zbyt jasna. Po tych wsztskich zabiegach zupka jest gotowa. Podawać ją można z białym pieczywem, papadamami, groszkiem ptysiowy lub grzankami, posypaną nacią kolendry.