Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Orientalna zupa dyniowa
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malta_79" data-source="post: 609229" data-attributes="member: 5876"><p>W związku z Festiwalem Dyniowym daję Wam przepis na orientalną zupę dyniową.</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p> * 1, 5 kg dyni</p><p> * 3 łyżki ghee</p><p> * ok. 2 litry wywaru warzywnego lub drobiowego (ma przykrywać startą dynię - jeśli chcecie dać kostki rosołowe, to dajcie nie więcej niż dwie na dwa litry wody)</p><p> * ok 250 gram sera tłustego białego (ewentualnie 'mokrego' paniru)</p><p> * 1 łyżka garam masali</p><p> * 1 łyżeczka kminu rzymskiego</p><p> * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (niekoniecznie)</p><p> * kurkumę w proszku (opcjonalnie)</p><p> * sól do smaku</p><p></p><p>Dynie obrać, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać w garnku ghee, a kiedy będzie gorące wrzucić na nie przyprawy (poza kurkumą i solą). Smażyć je na ghee ok 15 sekund, nieustannie mieszając. Dorzucić szybciutko startą dynię, przesmażyć jak chwilkę, cały czas mieszając, a następnie zalać ją wywarem warzywnym (tak, aby była zakryta)i przykryć. Teraz dynia musi się pogotować. Kiedy zmięknie, odkrywamy zaczątek zupy i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje. Kiedy zupa zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony biały ser i miksujemy wszystko blenderem. Kiedy zupa się zagotuje, trzeba jej spróbować i dosolić do smaku (lub nie). Jeśli zupa jest zbyt jasna, możemy podkreślić jej kolor dosypując troszkę kurkumy - osobiście rzadko to robię, chyba, że zupa jest zdecydowanie zbyt jasna. Po tych wsztskich zabiegach zupka jest gotowa. Podawać ją można z białym pieczywem, papadamami, groszkiem ptysiowy lub grzankami, posypaną nacią kolendry.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malta_79, post: 609229, member: 5876"] W związku z Festiwalem Dyniowym daję Wam przepis na orientalną zupę dyniową. Składniki: * 1, 5 kg dyni * 3 łyżki ghee * ok. 2 litry wywaru warzywnego lub drobiowego (ma przykrywać startą dynię - jeśli chcecie dać kostki rosołowe, to dajcie nie więcej niż dwie na dwa litry wody) * ok 250 gram sera tłustego białego (ewentualnie 'mokrego' paniru) * 1 łyżka garam masali * 1 łyżeczka kminu rzymskiego * 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej (niekoniecznie) * kurkumę w proszku (opcjonalnie) * sól do smaku Dynie obrać, oczyścić z pestek i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rozgrzać w garnku ghee, a kiedy będzie gorące wrzucić na nie przyprawy (poza kurkumą i solą). Smażyć je na ghee ok 15 sekund, nieustannie mieszając. Dorzucić szybciutko startą dynię, przesmażyć jak chwilkę, cały czas mieszając, a następnie zalać ją wywarem warzywnym (tak, aby była zakryta)i przykryć. Teraz dynia musi się pogotować. Kiedy zmięknie, odkrywamy zaczątek zupy i gotujemy, aż nadmiar wody odparuje. Kiedy zupa zacznie gęstnieć, dodajemy pokruszony biały ser i miksujemy wszystko blenderem. Kiedy zupa się zagotuje, trzeba jej spróbować i dosolić do smaku (lub nie). Jeśli zupa jest zbyt jasna, możemy podkreślić jej kolor dosypując troszkę kurkumy - osobiście rzadko to robię, chyba, że zupa jest zdecydowanie zbyt jasna. Po tych wsztskich zabiegach zupka jest gotowa. Podawać ją można z białym pieczywem, papadamami, groszkiem ptysiowy lub grzankami, posypaną nacią kolendry. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Orientalna zupa dyniowa
Top
Bottom