- Maj 11, 2008
- 2,422
- 2,361
- 113
Kolejny przepis z ksiazki "The cuisine of Armenia". Troche inny sposob przygotowania fasolki - w polskich (i amerykanskich) warunkach bedzie to fasolka szparagowa, w Armenii uzywa sie nieco innej odmiany fasoli, takiej plaskiej (tutaj zdjecie).
skladniki:
- 0.5 kg fasolki zielonej, oczyszczonej i przekrojonej na pol
- 1 szkl. orzechow wloskich
- 2 srednie zabki czosnku
- 1/3 szkl. posiekanej cebuli
- 1 lyzeczka kolendry (przyprawy) lub 3 lyzki posiekanej swiezej kolendry
- 1.5 lyzeczki slodkiej papryki
- sol, ostra papryka lub pieprz kajenski
- lyzka octu winnego
- odrobina wody
- posiekana pietruszka lub kolendra do posypania
Fasolke gotujemy az bedzie miekka ale wciaz jedrna. Orzechy, czosnek, cebule, przyprawy i ocet blendujemy na paste dodajac troche wody zeby pasta miala wlasciwa konsystencje. Fasolke po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z pasta. Calosc chlodzimy, posypujemy zielenina i gotowe.
Bardzo smaczne i popularne w Armenii - przynajmniej w rodzinie mojego meza (chociaz oni kolendry suszonej akurat nie stosuja).
skladniki:
- 0.5 kg fasolki zielonej, oczyszczonej i przekrojonej na pol
- 1 szkl. orzechow wloskich
- 2 srednie zabki czosnku
- 1/3 szkl. posiekanej cebuli
- 1 lyzeczka kolendry (przyprawy) lub 3 lyzki posiekanej swiezej kolendry
- 1.5 lyzeczki slodkiej papryki
- sol, ostra papryka lub pieprz kajenski
- lyzka octu winnego
- odrobina wody
- posiekana pietruszka lub kolendra do posypania
Fasolke gotujemy az bedzie miekka ale wciaz jedrna. Orzechy, czosnek, cebule, przyprawy i ocet blendujemy na paste dodajac troche wody zeby pasta miala wlasciwa konsystencje. Fasolke po ugotowaniu odcedzamy i mieszamy z pasta. Calosc chlodzimy, posypujemy zielenina i gotowe.
Bardzo smaczne i popularne w Armenii - przynajmniej w rodzinie mojego meza (chociaz oni kolendry suszonej akurat nie stosuja).