Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ormianskie pierozki z cukinia
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniutka" data-source="post: 1579192" data-attributes="member: 9091"><p>Przepis pochodzi z ksiazki &quot;The cuisine of Armenia&quot;. podaje skladniki na polowe porcji (wyszlo mi ok. 25 pierozkow).</p><p></p><p>Nadzienie:</p><p>- 1 srednia cukinia ze skorka</p><p>- 1/2 szklanki sera zoltego startego (w oryginale byl Gruyere, ja dalam ormianski ser z prowincji Lori bo wlasnie wrocilismy z Armenii i przywiezlismy zapasy).</p><p>- 1/4 szklanki parmezanu albo fety (pokruszone/starte)</p><p>- 1 jajko rozbeltane </p><p>- lyzka maki</p><p>- po lyzce koperku i pietruszki posiekanych</p><p></p><p>Ciasto:</p><p>- 110 g masla </p><p>- 1 lyzka oliwy</p><p>- 1/2 szklanki jogurtu</p><p>- jajko rozbeltane (pol idzie do nadzienia a pol na posmarowanie pierozkow)</p><p>- 1/8 lyzeczki sody </p><p>- 1/8 lyzeczki soli</p><p>- ok. 2 szklanki maki</p><p></p><p>Nadzienie: cukinie zetrzec na tarce, posolic i odstawic na 20 min. po tym czasie bardzo dokladnie odcisnac i dodac reszte skladnikow.</p><p></p><p>Ciasto: maslo roztopic, dodac oliwe, lekko ostudzic. Dodac jogurt, pol jajka, sode, sol i tyle maki zeby powstalo ciasto. Ciasto bedzie tluste ale ma sie dac walkowac (mimo tej tlustosci fajnie sie z ciastem pracuje, pierozki sie nie rozklejaja i po upieczeniu smakuja super, nie czuc tlustego ciasta).</p><p>Rozwalkowac cienko, wycinac kolka ok. 10 cm srednicy, nakladac lyzeczke nadzienia, formowac pierozki. Posmarowac połowa jajka (druga połowa poszła do ciasta) i piec w rozgrzanym piekarniku 200*C przez 15-20 min do zezlocenia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniutka, post: 1579192, member: 9091"] Przepis pochodzi z ksiazki "The cuisine of Armenia". podaje skladniki na polowe porcji (wyszlo mi ok. 25 pierozkow). Nadzienie: - 1 srednia cukinia ze skorka - 1/2 szklanki sera zoltego startego (w oryginale byl Gruyere, ja dalam ormianski ser z prowincji Lori bo wlasnie wrocilismy z Armenii i przywiezlismy zapasy). - 1/4 szklanki parmezanu albo fety (pokruszone/starte) - 1 jajko rozbeltane - lyzka maki - po lyzce koperku i pietruszki posiekanych Ciasto: - 110 g masla - 1 lyzka oliwy - 1/2 szklanki jogurtu - jajko rozbeltane (pol idzie do nadzienia a pol na posmarowanie pierozkow) - 1/8 lyzeczki sody - 1/8 lyzeczki soli - ok. 2 szklanki maki Nadzienie: cukinie zetrzec na tarce, posolic i odstawic na 20 min. po tym czasie bardzo dokladnie odcisnac i dodac reszte skladnikow. Ciasto: maslo roztopic, dodac oliwe, lekko ostudzic. Dodac jogurt, pol jajka, sode, sol i tyle maki zeby powstalo ciasto. Ciasto bedzie tluste ale ma sie dac walkowac (mimo tej tlustosci fajnie sie z ciastem pracuje, pierozki sie nie rozklejaja i po upieczeniu smakuja super, nie czuc tlustego ciasta). Rozwalkowac cienko, wycinac kolka ok. 10 cm srednicy, nakladac lyzeczke nadzienia, formowac pierozki. Posmarowac połowa jajka (druga połowa poszła do ciasta) i piec w rozgrzanym piekarniku 200*C przez 15-20 min do zezlocenia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Ormianskie pierozki z cukinia
Top
Bottom