Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowe "ciasto-do-kawy"
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Azazelle" data-source="post: 761979" data-attributes="member: 2242"><p>Powstało z potrzeby utylizowania zalegających w domu, koszmarnych dość ilości włoskich orzechów. Dość lekkie, na pewno szybkie, jeśli nie liczyć czasu łuskania i siekania. </p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>- szklanka mąki</p><p>- 0.7 szklanki cukru</p><p>- szklanka posiekanych włoskich orzechów, uprzednio podprażonych na suchej patelni</p><p>- pół szklanki pokruszonych płatków otrębowych (albo musli, jak mniemam)</p><p>- 2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>- łyżeczka sody</p><p>- 1 duże jajko</p><p>- pół szklanki mleka</p><p>- pół szklanki kefiru</p><p>- trzy łyżki oleju</p><p></p><p>- szklanka jagód, borówek, żurawiny – dowolnie</p><p>- dwie łyżki jasnego cukru trzcinowego</p><p></p><p></p><p>Rozgrzewamy piekarnik do ca 200 stopni. Formę 20 – 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem. Mieszany suche składniki. Mieszamy mokre. Wlewamy mokre to suchych, merdamy łyżką. Dodajemy borówki, lekki mieszamy. I na blachę. Posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym i do pieca na około 25 – 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem.</p><p></p><p>Kroić polecam nożem z piłką, orzechy stawiają lekki opór. </p><p></p><p>[ATTACH=full]33680[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Azazelle, post: 761979, member: 2242"] Powstało z potrzeby utylizowania zalegających w domu, koszmarnych dość ilości włoskich orzechów. Dość lekkie, na pewno szybkie, jeśli nie liczyć czasu łuskania i siekania. [B]Składniki:[/B] - szklanka mąki - 0.7 szklanki cukru - szklanka posiekanych włoskich orzechów, uprzednio podprażonych na suchej patelni - pół szklanki pokruszonych płatków otrębowych (albo musli, jak mniemam) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - łyżeczka sody - 1 duże jajko - pół szklanki mleka - pół szklanki kefiru - trzy łyżki oleju - szklanka jagód, borówek, żurawiny – dowolnie - dwie łyżki jasnego cukru trzcinowego Rozgrzewamy piekarnik do ca 200 stopni. Formę 20 – 22 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem. Mieszany suche składniki. Mieszamy mokre. Wlewamy mokre to suchych, merdamy łyżką. Dodajemy borówki, lekki mieszamy. I na blachę. Posypujemy po wierzchu cukrem trzcinowym i do pieca na około 25 – 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem. Kroić polecam nożem z piłką, orzechy stawiają lekki opór. [ATTACH=full]33680[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowe "ciasto-do-kawy"
Top
Bottom