- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Orzechowe wieżyczki
200 g orzechów laskowych
100 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżki wody
200 g ciemnej czekolady
1.Jeżeli orzechy mają ciemne łuski to wkładamy do piekarnika przy temp 180 stopni przez 10 minut. Następnie zawijamy w lnianą ścierkę i potrząsamy nimi aż skórka tyle o ile oddzieli się od orzechów.
2.W garnku rozgrzewamy cukier do jasnego karmelu, dodajemy wodę a następnie orzechy. Mieszamy i wykładamy na pergamin kilka orzechów. Musimy manipulować tak ciepłem by cukier był płynny ale by za mocno nie zbrązowiął.
3.Po ostygnięciu, wkładamy do rozpuszczonej czekolady i ponownie kładziemy na pergaminie do ostygnięcia.

200 g orzechów laskowych
100 g cukru
1 paczka cukru waniliowego
2 łyżki wody
200 g ciemnej czekolady
1.Jeżeli orzechy mają ciemne łuski to wkładamy do piekarnika przy temp 180 stopni przez 10 minut. Następnie zawijamy w lnianą ścierkę i potrząsamy nimi aż skórka tyle o ile oddzieli się od orzechów.
2.W garnku rozgrzewamy cukier do jasnego karmelu, dodajemy wodę a następnie orzechy. Mieszamy i wykładamy na pergamin kilka orzechów. Musimy manipulować tak ciepłem by cukier był płynny ale by za mocno nie zbrązowiął.

3.Po ostygnięciu, wkładamy do rozpuszczonej czekolady i ponownie kładziemy na pergaminie do ostygnięcia.

