Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 910946" data-attributes="member: 4258"><p>przepis ten mam od bardzo dawna, ale dopiero teraz zrobiłam go po raz pierwszy. Ale po tym pierwszym razie, będzie pieczone na pewno często, bo bardzo mi smakuje</p><p></p><p>[ATTACH=full]46954[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><strong><em>Ciasto:</em></strong></p><p>- 250 g mąki</p><p>- 200 g masła (nie margaryny)</p><p>- 2 żółtka (białka zostawiamy do orzechów)</p><p>- 2 łyżki wody</p><p>- szczypta soli</p><p>- 1 łyżka cukru pudru (może być też cukier drobny)</p><p></p><p><strong><em>Masa orzechowa:</em></strong></p><p>- 7 jajek + 2 białka pozostałe z ciasta</p><p>- 200 g cukru</p><p>- 250 g mielonych orzechów włoskich</p><p>- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia</p><p>- szczypta soli</p><p></p><p><strong><em>Dodatkowo: </em></strong></p><p>1 słoiczek konfitury wiśniowej lub smażonych wiśni</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p></p><p><strong><em>Ciasto:</em></strong> Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, sól, cukier i wodę. Szybko zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folię do lodówki na ok. 1 godzinę.</p><p>Po schłodzeniu, jedną część ciasta rozwałkować (ciasto wychodzi bardzo cieniutkie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przykryte również takim papierem) i wyłożyć na dno blaszki <strong>24 x 36 </strong></p><p>Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową lub smażone wiśnie.</p><p></p><p><strong><em>Masa orzechowa: </em></strong>Białka (9 szt.) ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Teraz dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać z masą białkowo-żółtkową.</p><p>Wylać masę na ciasto w blaszce</p><p></p><p>Drugą część ciasta również rozwałkować i delikatnie ułożyć na masie orzechowej.</p><p></p><p>Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez ok. 50-60 minut.</p><p></p><p>[ATTACH=full]46955[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 910946, member: 4258"] przepis ten mam od bardzo dawna, ale dopiero teraz zrobiłam go po raz pierwszy. Ale po tym pierwszym razie, będzie pieczone na pewno często, bo bardzo mi smakuje [ATTACH=full]46954[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [B][I]Ciasto:[/I][/B] - 250 g mąki - 200 g masła (nie margaryny) - 2 żółtka (białka zostawiamy do orzechów) - 2 łyżki wody - szczypta soli - 1 łyżka cukru pudru (może być też cukier drobny) [B][I]Masa orzechowa:[/I][/B] - 7 jajek + 2 białka pozostałe z ciasta - 200 g cukru - 250 g mielonych orzechów włoskich - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli [B][I]Dodatkowo: [/I][/B] 1 słoiczek konfitury wiśniowej lub smażonych wiśni [B]Wykonanie:[/B] [B][I]Ciasto:[/I][/B] Mąkę posiekać z zimnym masłem. Dodać żółtka, sól, cukier i wodę. Szybko zagnieść ciasto , podzielić na dwie części i wstawić owinięte w folię do lodówki na ok. 1 godzinę. Po schłodzeniu, jedną część ciasta rozwałkować (ciasto wychodzi bardzo cieniutkie. Najlepiej wałkować na papierze do pieczenia i przykryte również takim papierem) i wyłożyć na dno blaszki [B]24 x 36 [/B] Na ciasto wyłożyć konfiturę wiśniową lub smażone wiśnie. [B][I]Masa orzechowa: [/I][/B]Białka (9 szt.) ubić na sztywną pianę z dodatkiem soli. Teraz dodawać stopniowo cukier, wciąż ubijając. Następnie dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ubijania. Orzechy wymieszać z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszać z masą białkowo-żółtkową. Wylać masę na ciasto w blaszce Drugą część ciasta również rozwałkować i delikatnie ułożyć na masie orzechowej. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni, przez ok. 50-60 minut. [ATTACH=full]46955[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowe
Top
Bottom