Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowiec mojej teściowej
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="katka323" data-source="post: 1491002" data-attributes="member: 32275"><p>Niewykluczone, ze przepis jest znany szerzej, ja jednak - tak jak w nazwie - pierwszy raz sprobowalam go u mojej ( jeszcze wtedy przyszłej) teściowej . Teraz po kilku kosmetycznych zmianach sama go chętnie pieke, bo jest prosty, szybki i bardzo dobry.</p><p></p><p>Ciasto :</p><p>3 szklanki mąki pszennej</p><p>5 żółtek</p><p>1 kostka masła</p><p>1 lyzeczka proszku do pieczenia</p><p>1 cukier waniliowy</p><p></p><p>Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( jesli nie da sie zagniesc mozna dodać troszkę kwasnej smietany). Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Owijamy wszystkie części w folie i wkładamy na ok 1/2 godziny do zamrazarki. </p><p>Na blachę z piekarnika ( tą kwadratową niską) wyłożoną pergaminem scieramy na grubej tarce 1 cześć jasnego ciasta, w miarę równomiernie rozprowadzamy. Na nią scieramy ciemne ciasto.</p><p>Ubijamy 5 białek z niepełna szklanką cukru, wykładamy na stratę ciasto. Na wierzch scieramy ostatnie jasne ciasto i posypujemy całość pokruszonymi orzechami włoskimi ( ok 25-30 dag).</p><p>Pieczemy godzinę w 180 stopniach.</p><p>Jeszcze gorące polewamy polewa czekoladową</p><p>1/2 kostki masła</p><p>8 łyzek cukru</p><p>4 łyżki wody</p><p>2 łyżki kakao</p><p>Rozpuszczamy i zagotowujemy, gotujemy 3-4 min mieszając. </p><p></p><p>Mam tylko takie zdjęcie niestety...</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="katka323, post: 1491002, member: 32275"] Niewykluczone, ze przepis jest znany szerzej, ja jednak - tak jak w nazwie - pierwszy raz sprobowalam go u mojej ( jeszcze wtedy przyszłej) teściowej . Teraz po kilku kosmetycznych zmianach sama go chętnie pieke, bo jest prosty, szybki i bardzo dobry. Ciasto : 3 szklanki mąki pszennej 5 żółtek 1 kostka masła 1 lyzeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto ( jesli nie da sie zagniesc mozna dodać troszkę kwasnej smietany). Dzielimy na 3 równe części, do jednej dodajemy 2 łyżki kakao. Owijamy wszystkie części w folie i wkładamy na ok 1/2 godziny do zamrazarki. Na blachę z piekarnika ( tą kwadratową niską) wyłożoną pergaminem scieramy na grubej tarce 1 cześć jasnego ciasta, w miarę równomiernie rozprowadzamy. Na nią scieramy ciemne ciasto. Ubijamy 5 białek z niepełna szklanką cukru, wykładamy na stratę ciasto. Na wierzch scieramy ostatnie jasne ciasto i posypujemy całość pokruszonymi orzechami włoskimi ( ok 25-30 dag). Pieczemy godzinę w 180 stopniach. Jeszcze gorące polewamy polewa czekoladową 1/2 kostki masła 8 łyzek cukru 4 łyżki wody 2 łyżki kakao Rozpuszczamy i zagotowujemy, gotujemy 3-4 min mieszając. Mam tylko takie zdjęcie niestety... [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowiec mojej teściowej
Top
Bottom