Orzechowiec z miodem
ciasto:
1 1/4 kostki margaryny,
1 1/4 szklanki cukru,
1 jajko i 1 żółtko,
3 płaskie łyżeczki sody,
2 łyżki miodu,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
4 płaskie szklanki mąki ;
Masa orzechowa:
25 dag obranych orzechów włoskich,
1 płaska łyżka masła,
5 łyżek płaskich cukru,
2 łyżki miodu,
Masa budyniowa:
1 szklanka mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
1/2 kostki masła
sposób przygotowania
Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami, sodę, miód i śmietanę wymieszać, dodać do ciasta, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść. Podzielić na dwie części, rozłożyć na 2 takich samych blaszkach dłonią maczaną w ciepłej wodzie. Na jeden placek wyłożyć masę orzechową, piec, w temp. 200 C, przez 10-15 min. Wystudzić.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki, oprócz orzechów, roztopić w rondelku, dodać połówki orzechów, chwilkę smażyć na małym ogniu, wyłożyć na gorąco na ciasto.
Budyń: z mleka, mąk i cukru ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z masłem, przełożyć placki, tak by orzechy były na górze.
ciasto:
1 1/4 kostki margaryny,
1 1/4 szklanki cukru,
1 jajko i 1 żółtko,
3 płaskie łyżeczki sody,
2 łyżki miodu,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
4 płaskie szklanki mąki ;
Masa orzechowa:
25 dag obranych orzechów włoskich,
1 płaska łyżka masła,
5 łyżek płaskich cukru,
2 łyżki miodu,
Masa budyniowa:
1 szklanka mleka,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1 łyżka mąki pszennej,
1/4 szklanki cukru,
1/2 kostki masła
sposób przygotowania
Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami, sodę, miód i śmietanę wymieszać, dodać do ciasta, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść. Podzielić na dwie części, rozłożyć na 2 takich samych blaszkach dłonią maczaną w ciepłej wodzie. Na jeden placek wyłożyć masę orzechową, piec, w temp. 200 C, przez 10-15 min. Wystudzić.
Masa orzechowa: Wszystkie składniki, oprócz orzechów, roztopić w rondelku, dodać połówki orzechów, chwilkę smażyć na małym ogniu, wyłożyć na gorąco na ciasto.
Budyń: z mleka, mąk i cukru ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z masłem, przełożyć placki, tak by orzechy były na górze.