Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowiec z miodem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sd_silver" data-source="post: 109931" data-attributes="member: 74"><p><strong>Orzechowiec z miodem</strong></p><p>ciasto: </p><p>1 1/4 kostki margaryny,</p><p>1 1/4 szklanki cukru,</p><p>1 jajko i 1 żółtko,</p><p>3 płaskie łyżeczki sody,</p><p>2 łyżki miodu,</p><p>4 łyżki kwaśnej śmietany,</p><p>4 płaskie szklanki mąki ; </p><p></p><p>Masa orzechowa:</p><p>25 dag obranych orzechów włoskich,</p><p>1 płaska łyżka masła,</p><p>5 łyżek płaskich cukru,</p><p>2 łyżki miodu, </p><p></p><p>Masa budyniowa:</p><p>1 szklanka mleka,</p><p>1 łyżka mąki ziemniaczanej,</p><p>1 łyżka mąki pszennej,</p><p>1/4 szklanki cukru,</p><p>1/2 kostki masła</p><p></p><p></p><p>sposób przygotowania</p><p>Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami, sodę, miód i śmietanę wymieszać, dodać do ciasta, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść. Podzielić na dwie części, rozłożyć na 2 takich samych blaszkach dłonią maczaną w ciepłej wodzie. Na jeden placek wyłożyć masę orzechową, piec, w temp. 200 C, przez 10-15 min. Wystudzić. </p><p>Masa orzechowa: Wszystkie składniki, oprócz orzechów, roztopić w rondelku, dodać połówki orzechów, chwilkę smażyć na małym ogniu, wyłożyć na gorąco na ciasto. </p><p>Budyń: z mleka, mąk i cukru ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z masłem, przełożyć placki, tak by orzechy były na górze.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sd_silver, post: 109931, member: 74"] [B]Orzechowiec z miodem[/B] ciasto: 1 1/4 kostki margaryny, 1 1/4 szklanki cukru, 1 jajko i 1 żółtko, 3 płaskie łyżeczki sody, 2 łyżki miodu, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 4 płaskie szklanki mąki ; Masa orzechowa: 25 dag obranych orzechów włoskich, 1 płaska łyżka masła, 5 łyżek płaskich cukru, 2 łyżki miodu, Masa budyniowa: 1 szklanka mleka, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1/4 szklanki cukru, 1/2 kostki masła sposób przygotowania Ciasto: Utrzeć margarynę z cukrem i jajkami, sodę, miód i śmietanę wymieszać, dodać do ciasta, wymieszać, dodać mąkę i zagnieść. Podzielić na dwie części, rozłożyć na 2 takich samych blaszkach dłonią maczaną w ciepłej wodzie. Na jeden placek wyłożyć masę orzechową, piec, w temp. 200 C, przez 10-15 min. Wystudzić. Masa orzechowa: Wszystkie składniki, oprócz orzechów, roztopić w rondelku, dodać połówki orzechów, chwilkę smażyć na małym ogniu, wyłożyć na gorąco na ciasto. Budyń: z mleka, mąk i cukru ugotować budyń, wystudzić, utrzeć z masłem, przełożyć placki, tak by orzechy były na górze. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowiec z miodem
Top
Bottom