- Lut 12, 2006
- 124
- 0
- 0
ORZECHOWIEC
BISZKOPT
• 4 jajka
• 1 szkl. cukru
• 4 łyżki oliwy
• 1 szkl. mąki
• 1 łyżeczka pr. po pieczenia
Białka ubić z cukrem na pianę dodać do tego żółtka, mąką, oliwą i proszkiem do pieczenia.
BUDYŃ
• 3 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe choć jeśli ktoś lubi czekoladowe to też mogą być)
• 1 l. mleka
Ugotować budyń
MASA ORZECHOWA
• 20 dag orzechów włoskich rozdrobnionych
• 1 margaryna
• ¾ szkl. Cukru
• 6 łyżeczek śmietanki do kawy w proszku
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać orzechy , dodać śmietankę. Wszystko razem zagotować w rondelku do dość dużego zgęstnienia , uważać żeby się nie przypaliło, bo ma do tego sporą tendencję Najlepiej gotować mieszając.
DODATKOWO
• Herbatniki ( tyle, by okryć powierzchnię równą powierzchni biszkoptu)
I teraz:
Warstwa biszkoptu, na nią wylewamy budyń następnie na budyń układamy herbatniczki, a na nie wylewamy gorącą masę orzechową.
Czekamy aż ostygnie i …..SMACZNEGO

BISZKOPT
• 4 jajka
• 1 szkl. cukru
• 4 łyżki oliwy
• 1 szkl. mąki
• 1 łyżeczka pr. po pieczenia
Białka ubić z cukrem na pianę dodać do tego żółtka, mąką, oliwą i proszkiem do pieczenia.
BUDYŃ
• 3 budynie bez cukru (śmietankowe lub waniliowe choć jeśli ktoś lubi czekoladowe to też mogą być)
• 1 l. mleka
Ugotować budyń
MASA ORZECHOWA
• 20 dag orzechów włoskich rozdrobnionych
• 1 margaryna
• ¾ szkl. Cukru
• 6 łyżeczek śmietanki do kawy w proszku
Margarynę rozpuścić z cukrem, dodać orzechy , dodać śmietankę. Wszystko razem zagotować w rondelku do dość dużego zgęstnienia , uważać żeby się nie przypaliło, bo ma do tego sporą tendencję Najlepiej gotować mieszając.
DODATKOWO
• Herbatniki ( tyle, by okryć powierzchnię równą powierzchni biszkoptu)
I teraz:
Warstwa biszkoptu, na nią wylewamy budyń następnie na budyń układamy herbatniczki, a na nie wylewamy gorącą masę orzechową.
Czekamy aż ostygnie i …..SMACZNEGO


