Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowiec
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 37990" data-attributes="member: 128"><p>Jest to przepis cioci mojej koleżanki. Ciasto jest naprawdę pyszne.</p><p></p><p>Potrzebujemy:</p><p>1/2 kg mąki</p><p>200 g cukru</p><p>200 g margaryny</p><p>2 całe jajka</p><p>2 lyzki miodu</p><p>2 plaskie łyżeczki sody</p><p>2 łyżeczki mleka</p><p></p><p>Do kremu:</p><p>1 op. budyniu śmietankowego</p><p>1 kostka masla</p><p>2 lyżeczki kawy rozpuszcalnej</p><p></p><p>Powidła do przełożenia</p><p></p><p>Miód i sodę rozpuszczamy w mleku. </p><p>Makę przesiewamy, dodajemy posiekana margarynę i jajka i rozpuszczoną sodę z miodem. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części.</p><p>Blachę prostokątną (24x40)wykładamy pergaminem i smarujemy maslem i posypujemy odrobiną mąki.</p><p>Pieczemy 2 cienkie placki (10-15 minut w temp. 180 st.C), a na trzeci (surowy) kładziemy mieszankę ze smażonych orzechów:</p><p></p><p>300 g orzechów włoskich nie siekanych</p><p>100 g cukru</p><p>120 g masła</p><p>1 łyżka miodu</p><p></p><p>Rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy i smazymy kilka minut aż wchłoną miód i będą wyglądaly jak polakierowane.</p><p>Gorące orzechy układamy na placku, rozdzielamy widelcem i pieczemy jak pozostałe placki.</p><p></p><p>Teraz pora na krem:</p><p>Gotujemy 1 budyń smietankowy w polowie podanej na opakowaniu ilości mleka, odstawiamy do wystudzenia.</p><p>Kostkę masła ucieramy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej.</p><p></p><p>na pierwszy placek kładziemy powidła (lub inny kwaskowy dżem) i połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy reszta kremu. Na wierzch kładziemy placek z orzechami.</p><p>Całe ciasto owijamy folia spozywczą i wkładamy na noc (a najlepiej na 2 dni) do lodówki żeby sie przegryzlo i zmiękło.</p><p>Przed zawinięciem mozna od razu ciasto pokroić na porcje, żeby później orzechy brzydko nie łamały placków.</p><p></p><p>Ciasto może wydawać się trudne do rozwałkowania i sprawiac wrażenie, że jest go za malona taka blache, ale placki naprawdę muszą być cieniutkie.</p><p>Raz zrobiłam takie grube buły na mniejszej blasze i straciłam cały efekt.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 37990, member: 128"] Jest to przepis cioci mojej koleżanki. Ciasto jest naprawdę pyszne. Potrzebujemy: 1/2 kg mąki 200 g cukru 200 g margaryny 2 całe jajka 2 lyzki miodu 2 plaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Do kremu: 1 op. budyniu śmietankowego 1 kostka masla 2 lyżeczki kawy rozpuszcalnej Powidła do przełożenia Miód i sodę rozpuszczamy w mleku. Makę przesiewamy, dodajemy posiekana margarynę i jajka i rozpuszczoną sodę z miodem. Zarabiamy ciasto i dzielimy na 3 części. Blachę prostokątną (24x40)wykładamy pergaminem i smarujemy maslem i posypujemy odrobiną mąki. Pieczemy 2 cienkie placki (10-15 minut w temp. 180 st.C), a na trzeci (surowy) kładziemy mieszankę ze smażonych orzechów: 300 g orzechów włoskich nie siekanych 100 g cukru 120 g masła 1 łyżka miodu Rozpuszczamy masło z miodem i cukrem, wsypujemy orzechy i smazymy kilka minut aż wchłoną miód i będą wyglądaly jak polakierowane. Gorące orzechy układamy na placku, rozdzielamy widelcem i pieczemy jak pozostałe placki. Teraz pora na krem: Gotujemy 1 budyń smietankowy w polowie podanej na opakowaniu ilości mleka, odstawiamy do wystudzenia. Kostkę masła ucieramy na puch, stopniowo dodajemy zimny budyń i 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. na pierwszy placek kładziemy powidła (lub inny kwaskowy dżem) i połowę masy budyniowej, przykrywamy drugim plackiem, który smarujemy reszta kremu. Na wierzch kładziemy placek z orzechami. Całe ciasto owijamy folia spozywczą i wkładamy na noc (a najlepiej na 2 dni) do lodówki żeby sie przegryzlo i zmiękło. Przed zawinięciem mozna od razu ciasto pokroić na porcje, żeby później orzechy brzydko nie łamały placków. Ciasto może wydawać się trudne do rozwałkowania i sprawiac wrażenie, że jest go za malona taka blache, ale placki naprawdę muszą być cieniutkie. Raz zrobiłam takie grube buły na mniejszej blasze i straciłam cały efekt. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Orzechowiec
Top
Bottom