Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Orzechówka z zielonych orzechów*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 617428" data-attributes="member: 5092"><p>Orzechówka:</p><p>1/2 kg zielonych zupelnie orzechow włoskich</p><p>1 l spirytusu</p><p>kawalek cynamonu</p><p>10 gożdzików</p><p>3 migdaly</p><p>1/2 kg cukru</p><p>1/2 l wody</p><p>Wlać do dużej butli lub małego gąsiorka spirytus, poprzekrawać na ćwiartki orzechy i od razu wrzucać do spirytusu, dodać korzenie, wlać 250 ml wody przegotowanej i ostudzonej, zakorkować i odstawić na 2 tygodnie. Zagotować cukier z pozostałymi 250 ml wody , wystudzić, wlać do syropu orzechówkę, przefiltrować przez bibulę, zlać do ciemnych butelek i zakorkować . Odstawić na rok. Powodzenia. Moja nigdy tyle nie czekała a w razie tzw &quot;grypy żołądkowej&quot; lub innych kłopotów z żołądkiem jest niezastąpiona. Mam też gdzieś przepis na orzechówkę z płatkami róż ktora jest lepsza w smaku ale nie wiem gdzie jest to gdzieś. Jak się dowiem, to wklepię.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 617428, member: 5092"] Orzechówka: 1/2 kg zielonych zupelnie orzechow włoskich 1 l spirytusu kawalek cynamonu 10 gożdzików 3 migdaly 1/2 kg cukru 1/2 l wody Wlać do dużej butli lub małego gąsiorka spirytus, poprzekrawać na ćwiartki orzechy i od razu wrzucać do spirytusu, dodać korzenie, wlać 250 ml wody przegotowanej i ostudzonej, zakorkować i odstawić na 2 tygodnie. Zagotować cukier z pozostałymi 250 ml wody , wystudzić, wlać do syropu orzechówkę, przefiltrować przez bibulę, zlać do ciemnych butelek i zakorkować . Odstawić na rok. Powodzenia. Moja nigdy tyle nie czekała a w razie tzw "grypy żołądkowej" lub innych kłopotów z żołądkiem jest niezastąpiona. Mam też gdzieś przepis na orzechówkę z płatkami róż ktora jest lepsza w smaku ale nie wiem gdzie jest to gdzieś. Jak się dowiem, to wklepię. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Wysoko- i niskoprocentowe
Orzechówka z zielonych orzechów*
Bottom