- Lis 7, 2008
- 14,687
- 2
- 0
Orzechowo - kakaowe trufelki
około 40 szt.
* 1 szklanka pełnego mleka w proszku (ok. 100g)
* 5 łyżek gorzkiego kakao
* 150g cukru pudru
* 150g miękkiego masła
* 150g orzechów laskowych, zmielonych ze skórką
* 50ml alkoholu, np. wiśniówki
* gorzkie kakao i mleko w proszku do obtoczenia
* ok. 60 całych orzechów laskowych
Mleko przesiać z kakao i cukrem pudrem, masło ubić na puszystą masę. Do masła wmieszać zmielone orzechy, następnie dodawać po trochu suchych składników i wyrabiać na jednolitą masę. Na koniec dodać alkohol. Gdyby masa była zbyt sucha, dodawać po trochu alkoholu, gdyby była zbyt wilgotna, odrobinę mleka w proszku.
W powstałej masy formować kulki, w każdą wciskać po jednym orzechu i obtaczać w kakao lub mleku w proszku. Układać na tacy do zastygnięcia.
około 40 szt.
* 1 szklanka pełnego mleka w proszku (ok. 100g)
* 5 łyżek gorzkiego kakao
* 150g cukru pudru
* 150g miękkiego masła
* 150g orzechów laskowych, zmielonych ze skórką
* 50ml alkoholu, np. wiśniówki
* gorzkie kakao i mleko w proszku do obtoczenia
* ok. 60 całych orzechów laskowych
Mleko przesiać z kakao i cukrem pudrem, masło ubić na puszystą masę. Do masła wmieszać zmielone orzechy, następnie dodawać po trochu suchych składników i wyrabiać na jednolitą masę. Na koniec dodać alkohol. Gdyby masa była zbyt sucha, dodawać po trochu alkoholu, gdyby była zbyt wilgotna, odrobinę mleka w proszku.
W powstałej masy formować kulki, w każdą wciskać po jednym orzechu i obtaczać w kakao lub mleku w proszku. Układać na tacy do zastygnięcia.

Ostatnią edycję dokonał moderator: