Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
ORZECHOWO-NUGATOWE POCAŁUNKI
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 639608" data-attributes="member: 592"><p>Od Dziad dostałam wspaniały przepis na ciasteczka ,są wręcz zmysłowe Do ich wykonania potrzebny jest nugat nie wiem czy jest w Polsce(to taka Nutella ale twardawa) ja dostałam w prezencie </p><p>Podaję przepis słowami Dziad</p><p>[ATTACH=full]20942[/ATTACH]</p><p><strong>ORZECHOWO-NUGATOWE POCAŁUNKI</strong></p><p>ok.45 sztuk</p><p></p><p>250g maki</p><p>1 łyżeczka cynamonu</p><p>szczypta gałki muszkatołowej</p><p>szczypta soli</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>120g masła</p><p>1 jajko</p><p>70 g cukru</p><p>100g nugatu</p><p>150g półgorzkiej lub gorzkiej kuwertury (może być czekolada)</p><p>ok. 45 połówek (albo ćwiartek) orzechów włoskich (dla odmiany moga byc tez inne)</p><p></p><p>1. Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać masło, jajka, cukier i</p><p>zagnieść. Uformować 2 wałeczki o średnicy 3cm. Zawinąć w folię i odstawić na 1h do</p><p>lodówki.</p><p></p><p>2. Nugat pokroić na 45 małych kawałeczków (takich, żeby się w środku ciasteczka</p><p>zmieściły). Wałeczki ciasta pokroić na plastry szerokości 1cm. Na każdym plasterku</p><p>układać nugat i uformować kuleczkę (taka półkuleczke, trochę spłaszczoną od spodu).</p><p>Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10min. w temp.</p><p>200°C(termoob. 180°C). Zostawić do ostygnięcia.</p><p></p><p>3.Ciasteczka wypukłą strona do polowy zanurzyć w rozpuszczonej kuwerturze</p><p>(czekoladzie), na wierzchu przymocować kawałki orzechów(połówki lub ćwiartki, jak</p><p>kto lubi). Mniaaaam.</p><p>-----------------------------</p><p>W trakcie musiałam do zagniatanego ciasta dodać ociupinę wody ,bo nie chciało się zlepić</p><p>[ATTACH=full]20941[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 639608, member: 592"] Od Dziad dostałam wspaniały przepis na ciasteczka ,są wręcz zmysłowe Do ich wykonania potrzebny jest nugat nie wiem czy jest w Polsce(to taka Nutella ale twardawa) ja dostałam w prezencie Podaję przepis słowami Dziad [ATTACH=full]20942[/ATTACH] [B]ORZECHOWO-NUGATOWE POCAŁUNKI[/B] ok.45 sztuk 250g maki 1 łyżeczka cynamonu szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120g masła 1 jajko 70 g cukru 100g nugatu 150g półgorzkiej lub gorzkiej kuwertury (może być czekolada) ok. 45 połówek (albo ćwiartek) orzechów włoskich (dla odmiany moga byc tez inne) 1. Mąkę, przyprawy i proszek do pieczenia wymieszać, dodać masło, jajka, cukier i zagnieść. Uformować 2 wałeczki o średnicy 3cm. Zawinąć w folię i odstawić na 1h do lodówki. 2. Nugat pokroić na 45 małych kawałeczków (takich, żeby się w środku ciasteczka zmieściły). Wałeczki ciasta pokroić na plastry szerokości 1cm. Na każdym plasterku układać nugat i uformować kuleczkę (taka półkuleczke, trochę spłaszczoną od spodu). Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok 10min. w temp. 200°C(termoob. 180°C). Zostawić do ostygnięcia. 3.Ciasteczka wypukłą strona do polowy zanurzyć w rozpuszczonej kuwerturze (czekoladzie), na wierzchu przymocować kawałki orzechów(połówki lub ćwiartki, jak kto lubi). Mniaaaam. ----------------------------- W trakcie musiałam do zagniatanego ciasta dodać ociupinę wody ,bo nie chciało się zlepić [ATTACH=full]20941[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
ORZECHOWO-NUGATOWE POCAŁUNKI
Bottom