Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Orzechy marynowane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 748773" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Żródło - miesięcznik &quot;Kuchnia&quot;. Wyd. Agora</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki</strong> (na 2 słoiki 0,5 l )</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 kg łuskanych orzechów włoskich</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 łyżki soli</span></p><p><span style="font-size: 26px">600 ml białego octu winnego</span></p><p><span style="font-size: 26px">2 laski cynamonu</span></p><p><span style="font-size: 26px">6 gożdzików</span></p><p><span style="font-size: 26px">kilka ziaren kolorowego pieprzu</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Orzechy dokładnie przebieramy, usuwamy zanieczyszczenia, potem płuczemy i zalewamy litrem wody (powinny być przykryte). Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy, ponownie płuczemy, odcedzamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy przekładamy do wysterylizowanych słoików.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Do rondla wlewamy ocet, zagotowujemy i dodajemy przyprawy: gożdziki, cynamon i pieprz. Odstawiamy do przestygnięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy cynamon i wciskamy po lasce do każdego słoja. Ciepłym octem zalewamy orzechy, zakręcamy i odstawiamy w suche chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie nadają się do jedzenia. Powinniśmy je zjeść w ciągu 3 miesięcy, bo póżniej nie są juz takie dobre.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Wspaniały dodatek do serów i pieczonej wieprzowiny.</span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Uwaga.</strong>Orzechy &quot;farbują&quot;. Z początku zalewa trochę mętnieje, co nie znaczy, że się psuje, a po kilku dniach ustoi się i robi się klarowna.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 748773, member: 10341"] [SIZE=10]Żródło - miesięcznik "Kuchnia". Wyd. Agora [B]Składniki[/B] (na 2 słoiki 0,5 l ) 1/2 kg łuskanych orzechów włoskich 4 łyżki soli 600 ml białego octu winnego 2 laski cynamonu 6 gożdzików kilka ziaren kolorowego pieprzu Orzechy dokładnie przebieramy, usuwamy zanieczyszczenia, potem płuczemy i zalewamy litrem wody (powinny być przykryte). Dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na minimum 12 godzin. Po tym czasie odcedzamy, ponownie płuczemy, odcedzamy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Orzechy przekładamy do wysterylizowanych słoików. Do rondla wlewamy ocet, zagotowujemy i dodajemy przyprawy: gożdziki, cynamon i pieprz. Odstawiamy do przestygnięcia. Łyżką cedzakową wyjmujemy cynamon i wciskamy po lasce do każdego słoja. Ciepłym octem zalewamy orzechy, zakręcamy i odstawiamy w suche chłodne miejsce na 2 - 3 tygodnie. Po tym czasie nadają się do jedzenia. Powinniśmy je zjeść w ciągu 3 miesięcy, bo póżniej nie są juz takie dobre. Wspaniały dodatek do serów i pieczonej wieprzowiny. [B]Uwaga.[/B]Orzechy "farbują". Z początku zalewa trochę mętnieje, co nie znaczy, że się psuje, a po kilku dniach ustoi się i robi się klarowna. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Do karafki i słoika
Zapasy
Orzechy marynowane
Top
Bottom