Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Orzeszki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 847738" data-attributes="member: 15338"><p>A ja mam trochę inny przepis na te orzeszki, są one nadziewane masą orzechową:</p><p> * mąka - 3 szkl,</p><p> * masło lub margaryna - 25 dag,</p><p> * jaja - 2 szt,</p><p> * cukier kryształ - 1/2 szkl,</p><p> * soda - 1/4 łyżki stołowej,</p><p> * ocet - 1 łyżka.</p><p></p><p>Nadzienie - masa orzechowa:</p><p></p><p> * cukier puder - 1 szkl,</p><p> * masło lub margaryna - 40 dag,</p><p> * mleko - 1,5 szkl,</p><p> * mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag.</p><p></p><p>oraz</p><p></p><p>(ale niekoniecznie):</p><p></p><p> * czekolada gorzka -1 tabliczka,</p><p> * lub polewa czekoladowa</p><p></p><p></p><p>Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli.</p><p></p><p>Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę.</p><p>Wyrobić gładkie ciasto.</p><p></p><p></p><p>Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją.</p><p>Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja.</p><p></p><p>Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami)..</p><p>Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor.</p><p></p><p></p><p>Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem.</p><p></p><p></p><p>Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech.</p><p>Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.</p><p></p><p></p><p>Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem.</p><p>Gotową masę nakładamy do orzeszków.</p><p></p><p>Przepraszam za nieład na kuchence, ale czasami tak jest, czyli zdarza się, że przy pieczeniu tłuszcz spływa....</p><p></p><p>UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu...</p><p></p><p>A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie.</p><p>[ATTACH=full]40787[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 847738, member: 15338"] A ja mam trochę inny przepis na te orzeszki, są one nadziewane masą orzechową: * mąka - 3 szkl, * masło lub margaryna - 25 dag, * jaja - 2 szt, * cukier kryształ - 1/2 szkl, * soda - 1/4 łyżki stołowej, * ocet - 1 łyżka. Nadzienie - masa orzechowa: * cukier puder - 1 szkl, * masło lub margaryna - 40 dag, * mleko - 1,5 szkl, * mielone orzechy: włoskie, laskowe, lub w mieszance - 30 dag. oraz (ale niekoniecznie): * czekolada gorzka -1 tabliczka, * lub polewa czekoladowa Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli. Mąkę, tłuszcz, żółtka i cukier zagnieść szybko, a gdy składniki się połączą dodać sodę, ocet i ubitą pianę. Wyrobić gładkie ciasto. Podłączyć palnik gazowy - średni - ustawić na nim formę - orzeszkownicę, rozgrzać ją. Z ciasta urywać małe kawałeczki i formować z nich kulki, wielkości gołębiego jaja. Kulki te, wkładać w formę, na stronie z wgłębieniem ( ja mam formę 9 otworami).. Zamknąć górną część orzeszkownicy i piec z obu stron na złotobrązowy kolor. Po upieczeniu i ostudzeniu wyrównać brzegi połówek orzeszków, i napełniać je kremem. Napełnione połówki orzeszków składamy do siebie stroną z kremem , tworząc orzech. Na masę: zagotowujemy mleko i gotującym się mlekiem zalewamy przygotowane orzechy, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą pianę i partiami, stopniowo dodajemy do niej orzechy z mlekiem. Gotową masę nakładamy do orzeszków. Przepraszam za nieład na kuchence, ale czasami tak jest, czyli zdarza się, że przy pieczeniu tłuszcz spływa.... UWAGA: masy tej wystarcza na podwójną porcję orzeszków - ja wykorzystuję ją do przełożenia wafli lub biszkoptu... A czekolada lub polewa czekoladowa potrzebne nam są do polania orzeszków , wtedy otrzymujemy orzechy w czekoladzie. [ATTACH=full]40787[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Orzeszki
Bottom