Przepis znalazłam w miesięczniku Ty i Ja, a że wszystkie składniki miałam w domu, zrobiłam go na podwieczorek. Proporcje dla 4 osób.
Składniki
1/2 kg dorodnych wiśni
4 łyżki cukru
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 tabliczki czekolady
5 - 8 dkg posiekanych orzechów laskowych,lub oparzonych i obranych z łupki migdałów ( wzięłam płatki migdałowe)
Wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osączamy, usuwamy pestki, posypujemy cukrem i przekładamy do salaterki, którą wraz z zawartością wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie zalewamy oziębioną w lodówce śmietanką, oprószamy tartą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Kto chce może użyć orzechów lub migdałów. Płatków bierzemy trochę mniej, ponieważ deser ma być nimi tylko posypany, a nie przykryty.
Jest to deser naprawdę znakomity, orzeżwiający i aromatyczny.
Składniki
1/2 kg dorodnych wiśni
4 łyżki cukru
3/4 szklanki śmietanki kremówki
1/2 tabliczki czekolady
5 - 8 dkg posiekanych orzechów laskowych,lub oparzonych i obranych z łupki migdałów ( wzięłam płatki migdałowe)
Wiśnie dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osączamy, usuwamy pestki, posypujemy cukrem i przekładamy do salaterki, którą wraz z zawartością wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Po tym czasie zalewamy oziębioną w lodówce śmietanką, oprószamy tartą czekoladą i posypujemy płatkami migdałowymi. Kto chce może użyć orzechów lub migdałów. Płatków bierzemy trochę mniej, ponieważ deser ma być nimi tylko posypany, a nie przykryty.
Jest to deser naprawdę znakomity, orzeżwiający i aromatyczny.