Orzo z pieczonymi warzywami
1 maly baklazan(jak kto lubi), pokrojony na 2 centymetrowe kawalki
1 czerwona papryka, w duza kostke
1 zolta papryka, pokrojona w 2 centymentrowa kostke
1 czerwona cebula, w piorka
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 1/2 lyzeczki soli
1/2lyzeczki pieprzu
25 dag orzo lub innego drobnego makaronu
Dressing:
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanka oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
Inne:
4 zielone cebulki
1/4 szklanki piniowych orzeszkow, podsmazonych na patelce
40 dag fety , pokrojonej w kostke
duzo lisci bazylii
Rozgrzewamy piekarnik do 210C
Baklazana, papryki, cebule i czosnek mieszamy z oliwa, sola i pieprzem. Ukladamy w naczyniu zaroodpornym i pieczemy przez okolo 40 minut az warzywa zaczna sie brazowic.
W miedzyczasie gotujemy orzo- 7 do 9 minut.Odcedzamy i mieszamy z pieczonymi warzywami i sokiem ktory sie wydzielil podczas pieczenia.
Dressing:
Laczymy wszystkie skladnik dressingu i gotowym polewamy nasze orzo.
Wierzch posypujemy feta, pokrojona zielona cebulka, orzeszkami piniowymi i bazylia. Dosmaczamy sola i pieprzem.
Smacznego
1 maly baklazan(jak kto lubi), pokrojony na 2 centymetrowe kawalki
1 czerwona papryka, w duza kostke
1 zolta papryka, pokrojona w 2 centymentrowa kostke
1 czerwona cebula, w piorka
2 zabki czosnku, przecisniete przez praske
1/3 szklanki oliwy z oliwek
1 1/2 lyzeczki soli
1/2lyzeczki pieprzu
25 dag orzo lub innego drobnego makaronu
Dressing:
1/3 szklanki soku z cytryny
1/3 szklanka oliwy z oliwek
1 lyzeczka soli
1/2 lyzeczki pieprzu
Inne:
4 zielone cebulki
1/4 szklanki piniowych orzeszkow, podsmazonych na patelce
40 dag fety , pokrojonej w kostke
duzo lisci bazylii
Rozgrzewamy piekarnik do 210C
Baklazana, papryki, cebule i czosnek mieszamy z oliwa, sola i pieprzem. Ukladamy w naczyniu zaroodpornym i pieczemy przez okolo 40 minut az warzywa zaczna sie brazowic.
W miedzyczasie gotujemy orzo- 7 do 9 minut.Odcedzamy i mieszamy z pieczonymi warzywami i sokiem ktory sie wydzielil podczas pieczenia.
Dressing:
Laczymy wszystkie skladnik dressingu i gotowym polewamy nasze orzo.
Wierzch posypujemy feta, pokrojona zielona cebulka, orzeszkami piniowymi i bazylia. Dosmaczamy sola i pieprzem.
Smacznego
