Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Ostry sos - chrzanowy*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aseret" data-source="post: 851502" data-attributes="member: 15338"><p><strong> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- </span></span></strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">chrzan utarty (słodki ogrodowy) – 2 łyżki,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span> <span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- masło - &frac12; łyżki,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- mąka - &frac12; łyżki, </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- wywar jarzynowy 1/3 litra,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- śmietana lub mleko &frac12; litra,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">-</span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"> cytryna,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- sól,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- zielenina,</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">- cukier.</span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span><span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span></p><p> <span style="font-size: 26px"><span style="font-family: 'Times New Roman'"></span></span><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i wywarem z jarzyn.</span></span></strong></p><p> <strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Zagotować, dodać trochę soli i cukru, a chrzan dopiero przed końcem gotowania.</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"> Na koniec dodać kilka kropel cytryny i posiekaną zieleninę.</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Sos ten można robić także bez śmietany.</span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></strong></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Przepis ten pochodzi z 1928 roku z książki Kosowska kuchnia jarska R. Tarnawskiej i A. Tarnawskiego</span></span></strong></p><p><strong></strong></p><p> <strong></strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aseret, post: 851502, member: 15338"] [B] [FONT=Times New Roman][SIZE=10]- [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][/B][FONT=Times New Roman][SIZE=10]chrzan utarty (słodki ogrodowy) – 2 łyżki, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=10]- masło - ½ łyżki, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10]- mąka - ½ łyżki, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10]- wywar jarzynowy 1/3 litra, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10]- śmietana lub mleko ½ litra, -[/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10] cytryna, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10]- sól, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10]- zielenina, [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=10]- cukier. [/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE][SIZE=10][FONT=Times New Roman] [B] [/B][/FONT][/SIZE][B][FONT=Times New Roman][SIZE=10]Zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić śmietaną i wywarem z jarzyn. Zagotować, dodać trochę soli i cukru, a chrzan dopiero przed końcem gotowania. Na koniec dodać kilka kropel cytryny i posiekaną zieleninę. Sos ten można robić także bez śmietany. Przepis ten pochodzi z 1928 roku z książki Kosowska kuchnia jarska R. Tarnawskiej i A. Tarnawskiego[/SIZE][/FONT][SIZE=10][/SIZE] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Sosy
Ostry sos - chrzanowy*
Top
Bottom