Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Oszukane gołąbki
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 990874" data-attributes="member: 151"><p>Dodaję mój przepis na oszukane gołąbki. Teraz zauważyłam, że zapomniałam o ryżu ale bez szkody dla smaku, ten dodatek nie jest więc konieczny.</p><p></p><p><u>Na 16 kotlecików:</u></p><p><u></u></p><p>- 1/4 kapusty białej świeżej</p><p>- 1 duża cebula</p><p>- olej lub oliwa do smażenia</p><p>- 700 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub szynki</p><p>- 1 czerstwa bułka</p><p>- ok. 1/2 szklanki mleka</p><p>- 2 małe jajka</p><p>- łyżeczka soli</p><p>- pieprz do smaku</p><p>- 1/2 łyżeczki <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=146&view=findpost&p=990873" target="_blank">pieprzu ziołowego</a></p><p>- 1 mała cebula</p><p>- 2 ząbki czosnku</p><p>- duża butelka (ok. 700 g) <a href="http://www.google.pl/images?hl=pl&rlz=&q=passata&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi" target="_blank">passaty pomidorowej</a>, czyli rzadkiego przecieru pomidorowego</p><p></p><p>Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i dodać poszatkowaną bardzo drobno kapustę (duże kawałki kapusty mogą spowodować rozpadanie się kotletów), lekko posolić i smażyć, aż kapusta zmięknie. Odstawić do ostudzenia.</p><p>Bułkę zemleć w malakserze i zalać mlekiem, odstawić na chwilkę (można też klasycznie zalać mlekiem całą bułkę). Dodać jajka, przyprawy i zmiksować dokładnie, dodac mięso i wyrabiać nadal malakserem na średnich obrotach, aż masa dobrze się wyrobi i będzie zwarta -można też wyrobić wszystko ręcznie w misce.</p><p>Wymieszać w misce masę mięsną z kapustą. Mokrymi rękoma formować spore kotlety i obsmażać je na niedużej ilości oleju - kotlety nie muszą być wysmażone, ważne żeby były trochę zrumienione. Przełożyć kotlety do niskiego i szerokiego garnka, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, nastepnie przełozyć je do kotletów. Zalać wszystko passatą, dodać ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około 15 minut, aż kotlety 'dojdą' w środku. Podawać z ryżem lub z pieczywem albo solo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 990874, member: 151"] Dodaję mój przepis na oszukane gołąbki. Teraz zauważyłam, że zapomniałam o ryżu ale bez szkody dla smaku, ten dodatek nie jest więc konieczny. [U]Na 16 kotlecików: [/U] - 1/4 kapusty białej świeżej - 1 duża cebula - olej lub oliwa do smażenia - 700 g mięsa mielonego wieprzowego z łopatki lub szynki - 1 czerstwa bułka - ok. 1/2 szklanki mleka - 2 małe jajka - łyżeczka soli - pieprz do smaku - 1/2 łyżeczki [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=146&view=findpost&p=990873"]pieprzu ziołowego[/URL] - 1 mała cebula - 2 ząbki czosnku - duża butelka (ok. 700 g) [URL="http://www.google.pl/images?hl=pl&rlz=&q=passata&um=1&ie=UTF-8&source=og&sa=N&tab=wi"]passaty pomidorowej[/URL], czyli rzadkiego przecieru pomidorowego Podsmażyć na oleju posiekaną cebulę i dodać poszatkowaną bardzo drobno kapustę (duże kawałki kapusty mogą spowodować rozpadanie się kotletów), lekko posolić i smażyć, aż kapusta zmięknie. Odstawić do ostudzenia. Bułkę zemleć w malakserze i zalać mlekiem, odstawić na chwilkę (można też klasycznie zalać mlekiem całą bułkę). Dodać jajka, przyprawy i zmiksować dokładnie, dodac mięso i wyrabiać nadal malakserem na średnich obrotach, aż masa dobrze się wyrobi i będzie zwarta -można też wyrobić wszystko ręcznie w misce. Wymieszać w misce masę mięsną z kapustą. Mokrymi rękoma formować spore kotlety i obsmażać je na niedużej ilości oleju - kotlety nie muszą być wysmażone, ważne żeby były trochę zrumienione. Przełożyć kotlety do niskiego i szerokiego garnka, a na pozostałym tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem, nastepnie przełozyć je do kotletów. Zalać wszystko passatą, dodać ok. 1/2 szklanki wody i dusić na małym ogniu około 15 minut, aż kotlety 'dojdą' w środku. Podawać z ryżem lub z pieczywem albo solo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Oszukane gołąbki
Top
Bottom