Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Oszukany torcik serowo-owocowy (jagodowy)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 881823" data-attributes="member: 4258"><p>Wyjaśnienie dlaczego &quot;oszukany&quot; : w założeniach, górna, malinowa warstwa miała byc inna. Jednak mój ukochany pies Skuter, zeżarł mi maliny i w rezultacie, posiłkowałam się innym wierzchem, też &quot;malinowym&quot;.</p><p>Całośc jest zrobiona w tortownicy, o śr. 26cm.</p><p></p><p>[ATTACH=full]44307[/ATTACH]</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p></p><p><em><strong>Biszkopt</strong></em></p><p></p><p>Ja upiekłam cieniutki biszkopt z 2 jajek, 4 łyżek cukru i 3 łyżek (z małą górką) mąki + 1/2 łyżeczki proszku do wypieków</p><p>Można użyc gotowych spodów biszkoptowych (ja ich nie lubię i nie używam)</p><p></p><p><em><strong>I warstwa - jagodowa:</strong></em></p><p></p><p>* 500 g sera śmietankowego (lub twarogu trzykrotnie mielonego - tłustego),</p><p>* 1 op. galaretki o smaku owoców leśnych</p><p>* 200 ml wrzącej wody - do rozpuszczenia galaretki</p><p>* 10 łyżek (z czubkiem) jagód</p><p>* 4 łyżki cukru pudru</p><p></p><p><em><strong>II warstwa </strong></em></p><p></p><p>* 1 op. galaretki wiśniowej lub truskawkowej</p><p>* 300 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki</p><p></p><p><em><strong>III warstwa - malinowa (założenia)</strong></em></p><p></p><p>* 300 ml śmietany kremówki</p><p>* 200 g sera śmietankowego</p><p>* 4 łyżki cukru pudru</p><p>* 10 łyżek malin</p><p>* 1 op. galaretki o smaku malinowym</p><p>* 125 ml (1/2 szklanki) wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki</p><p></p><p>lub </p><p><em><strong></strong></em></p><p><em><strong>III warstwa - oszukana</strong></em></p><p></p><p>* 500 ml śmietany kremówki</p><p>* 100-150 g sera śmietankowego</p><p>* 1 opakowanie kremu śmietankowego o smaku malinowym</p><p></p><p></p><p>Całośc można udekorowac np. 200 ml ubitej śmietany kremówki</p><p></p><p></p><p>Na dnie tortownicy (26cm) układamy krążek papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dosypujemy cukier i wciąż ubijamy aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtka i wciąż ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Wystudzic</p><p></p><p>I warstwa</p><p>Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia. Jagody bardzo dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych jagód wlac przestudzoną galaretkę. Serek śmietankowy ucieramy z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Wciąż ucierając dodajemy stopniowo masę jagodową (uwaga - dośc mocno pryska pod koniec miksowania). Odstawiamy na kilka minut do lodówki (do momentu jak masa zaczyna gęstniec) i następnie wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki. </p><p></p><p>II warstwa </p><p>Galaretkę wiśniową lub truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wody. W momencie jak wystudzona galaretka zaczyna delikatnie gęstniec, wylewamy na warstwę jagodową. Całośc wstawiamy znów do lodówki.</p><p></p><p>III warstwa (ta z założeń)</p><p>Galaretkę malinową rozpuścic w 1/2 szklanki wrzątku. Maliny zmiksowac i przetrzec przez sitko (jeżeli komuś nie przeszkadzają pesteczki, może nie przecierac). Do malin wlac rozpuszczoną galaretkę i odstawic do wystudzenia (powinna zacząc gęstniec). </p><p>Ser śmietankowy zmiksowac z dodatkiem cukru pudru. W drugiej misce ubic śmietanę. Teraz do sera dodajemy masę malinową i razem miksujemy. Do masy serowo-malinowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy.</p><p>Wykładamy na warstwę galaretkową i wstawiamy do lodówki</p><p></p><p>III warstwa (oszukana)</p><p>Ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy rozmiksowany ser. Mieszamy razem. Teraz dosypujemy krem śmietankowy i miksujemy.</p><p>Wykładamy na warstwę galaretkową i wstawiamy do lodówki.</p><p></p><p>Całośc można udekorowac ubitą śmietaną kremówką i owocami (maliny i jagody)</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]44308[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 881823, member: 4258"] Wyjaśnienie dlaczego "oszukany" : w założeniach, górna, malinowa warstwa miała byc inna. Jednak mój ukochany pies Skuter, zeżarł mi maliny i w rezultacie, posiłkowałam się innym wierzchem, też "malinowym". Całośc jest zrobiona w tortownicy, o śr. 26cm. [ATTACH=full]44307[/ATTACH] [B]Składniki:[/B] [I][B]Biszkopt[/B][/I] Ja upiekłam cieniutki biszkopt z 2 jajek, 4 łyżek cukru i 3 łyżek (z małą górką) mąki + 1/2 łyżeczki proszku do wypieków Można użyc gotowych spodów biszkoptowych (ja ich nie lubię i nie używam) [I][B]I warstwa - jagodowa:[/B][/I] * 500 g sera śmietankowego (lub twarogu trzykrotnie mielonego - tłustego), * 1 op. galaretki o smaku owoców leśnych * 200 ml wrzącej wody - do rozpuszczenia galaretki * 10 łyżek (z czubkiem) jagód * 4 łyżki cukru pudru [I][B]II warstwa [/B][/I] * 1 op. galaretki wiśniowej lub truskawkowej * 300 ml wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki [I][B]III warstwa - malinowa (założenia)[/B][/I] * 300 ml śmietany kremówki * 200 g sera śmietankowego * 4 łyżki cukru pudru * 10 łyżek malin * 1 op. galaretki o smaku malinowym * 125 ml (1/2 szklanki) wrzącej wody do rozpuszczenia galaretki lub [I][B] III warstwa - oszukana[/B][/I] * 500 ml śmietany kremówki * 100-150 g sera śmietankowego * 1 opakowanie kremu śmietankowego o smaku malinowym Całośc można udekorowac np. 200 ml ubitej śmietany kremówki Na dnie tortownicy (26cm) układamy krążek papieru do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ubijamy białka z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dosypujemy cukier i wciąż ubijamy aż do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy po jednym żółtka i wciąż ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na ok. 15 minut. Wystudzic I warstwa Rozpuszczamy galaretkę i odstawiamy do przestygnięcia. Jagody bardzo dokładnie miksujemy. Do zmiksowanych jagód wlac przestudzoną galaretkę. Serek śmietankowy ucieramy z dodatkiem 4 łyżek cukru pudru. Wciąż ucierając dodajemy stopniowo masę jagodową (uwaga - dośc mocno pryska pod koniec miksowania). Odstawiamy na kilka minut do lodówki (do momentu jak masa zaczyna gęstniec) i następnie wylewamy na biszkopt. Wstawiamy do lodówki. II warstwa Galaretkę wiśniową lub truskawkową rozpuszczamy w 300 ml wody. W momencie jak wystudzona galaretka zaczyna delikatnie gęstniec, wylewamy na warstwę jagodową. Całośc wstawiamy znów do lodówki. III warstwa (ta z założeń) Galaretkę malinową rozpuścic w 1/2 szklanki wrzątku. Maliny zmiksowac i przetrzec przez sitko (jeżeli komuś nie przeszkadzają pesteczki, może nie przecierac). Do malin wlac rozpuszczoną galaretkę i odstawic do wystudzenia (powinna zacząc gęstniec). Ser śmietankowy zmiksowac z dodatkiem cukru pudru. W drugiej misce ubic śmietanę. Teraz do sera dodajemy masę malinową i razem miksujemy. Do masy serowo-malinowej dodajemy ubitą śmietanę kremówkę i dokładnie mieszamy. Wykładamy na warstwę galaretkową i wstawiamy do lodówki III warstwa (oszukana) Ubijamy śmietanę kremówkę i dodajemy rozmiksowany ser. Mieszamy razem. Teraz dosypujemy krem śmietankowy i miksujemy. Wykładamy na warstwę galaretkową i wstawiamy do lodówki. Całośc można udekorowac ubitą śmietaną kremówką i owocami (maliny i jagody) [ATTACH=full]44308[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Oszukany torcik serowo-owocowy (jagodowy)
Top
Bottom