Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Owoce pod kakaową kruszonką
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1691139" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Owoce pod kakaowo - orzechową kruszonką</strong></p><p></p><p>Na stronie BBC znalazłam przepis na<a href="https://www.bbc.co.uk/food/recipes/cherry_cinnamon_dump_06886" target="_blank"> ciasto wiśniowo - cynamonowe.</a> Było smaczne, ale pomimo znacznego ograniczenia cukru, za słodkie i za mało wyraziste.</p><p>Zrobiłam dziś swoją wersję z mrożonymi czarnymi porzeczkami i malinami, w której jeszcze trochę obcięłam cukier i zmieniłam teksturę ciasta, robiąc z niego kruszonkę.</p><p>Efekt nam się bardzo spodobał, więc wpisuję ku pamięci w wersji, która przypadła mi do gustu.</p><p></p><p><strong>Składniki:</strong></p><p><strong>Owoce:</strong></p><p>mrożone czarne porzeczki i maliny, w sumie około 1.5 l lub inna mieszanka owoców ( w oryginale - wiśnie)</p><p>3 łyżki cukru trzcinowego</p><p>2 łyżki skrobi kukurydzianej</p><p>szczypta soli</p><p></p><p><strong>Na ciasto:</strong></p><p>90 g cukru trzcinowego</p><p>1 opakowanie cukru z wanilią</p><p>150 g mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista orkiszowa)</p><p>25 g kakao w proszku</p><p>niepełna szklanka mielonych orzechów włoskich lub migdałów</p><p>1 łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>szczypta soli</p><p>200 g niesolonego masła, roztopionego (u mnie mieszanka masła z olejem rzepakowym i kokosowym)</p><p></p><p>Do podania: (opcjonalnie) lody, stopiona czekolada</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Rozgrzać piekarnik do 185 - 190 stopni C i przygotować małe naczynie żaroodporne (moje ma górą 24x24 cm). Owoce wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą i solą i przełożyć do naczynia. Wymieszać suche składniki ciasta i dodać do nich roztopione masło. Uzyskaną kruszonką posypać mieszankę owoców. Piec ok, 30 - 35 minut.</p><p>Podawać na gorąco lub na ciepło z porcją lodów waniliowych i ewentualnie odrobiną roztopionej czekolady.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1691139, member: 1024"] [B]Owoce pod kakaowo - orzechową kruszonką[/B] Na stronie BBC znalazłam przepis na[URL='https://www.bbc.co.uk/food/recipes/cherry_cinnamon_dump_06886'] ciasto wiśniowo - cynamonowe.[/URL] Było smaczne, ale pomimo znacznego ograniczenia cukru, za słodkie i za mało wyraziste. Zrobiłam dziś swoją wersję z mrożonymi czarnymi porzeczkami i malinami, w której jeszcze trochę obcięłam cukier i zmieniłam teksturę ciasta, robiąc z niego kruszonkę. Efekt nam się bardzo spodobał, więc wpisuję ku pamięci w wersji, która przypadła mi do gustu. [B]Składniki: Owoce:[/B] mrożone czarne porzeczki i maliny, w sumie około 1.5 l lub inna mieszanka owoców ( w oryginale - wiśnie) 3 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki skrobi kukurydzianej szczypta soli [B]Na ciasto:[/B] 90 g cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru z wanilią 150 g mąki pszennej ( u mnie pełnoziarnista orkiszowa) 25 g kakao w proszku niepełna szklanka mielonych orzechów włoskich lub migdałów 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g niesolonego masła, roztopionego (u mnie mieszanka masła z olejem rzepakowym i kokosowym) Do podania: (opcjonalnie) lody, stopiona czekolada [B]Wykonanie:[/B] Rozgrzać piekarnik do 185 - 190 stopni C i przygotować małe naczynie żaroodporne (moje ma górą 24x24 cm). Owoce wymieszać z cukrem, skrobią kukurydzianą i solą i przełożyć do naczynia. Wymieszać suche składniki ciasta i dodać do nich roztopione masło. Uzyskaną kruszonką posypać mieszankę owoców. Piec ok, 30 - 35 minut. Podawać na gorąco lub na ciepło z porcją lodów waniliowych i ewentualnie odrobiną roztopionej czekolady. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Owoce pod kakaową kruszonką
Top
Bottom