Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Owoce w cieście rumowym
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 775741" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Robię te owoce, jak mam ochotę na coś szybkiego</span> na słodko. Dla mnie ma jeszcze te zaletę, że mogę zrobić tylko tyle, ile ja sama zjem i nie muszę się męczyć z dojadaniem na siłę dużego wypieku. No, chyba że zapraszam gości, ale wtedy to co innego, chociaż gościom też już podawałam te owoce i spotkały się z dużym uznaniem.</p><p></p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>1/2 puszki ananasa</p><p>1/2 puszki brzoskwiń</p><p>1/4 l mleka</p><p>2 likierowe kieliszki rumu</p><p>8 czubatych łyżek mąki</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia</p><p>2 łyżki oleju</p><p>odrobina soli</p><p>masło i olej do smażenia</p><p></p><p>Mleko mieszam z rumem, solą i cukrem, mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i szybko mieszam z przygotowanym mlekiem, dodaję 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszam wszystkie składniki ciasta. Ananasy i brzoskwinie dokładnie osączam (właściwie od tego zaczynam pracę) i osuszam np. ściereczką. Na niezbyt dużej patelni, żeby łatwiej było kontrolować smażenie, rozgrzewam mieszankę masła z olejem tak, by pokrywała dno patelni mniej więcej na 1 cm i za pomocą widelca zanurzam owoce w cieście, a następnie smażę na rumiano z dwóch stron na gorącym, lecz nie palącym, tłuszczu. Podaję posypane cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym. W oryginalnym przepisie jest jeszcze inna wersja podawania tych owoców, a mianowicie zrobienie sosu z soku z ananasów i brzoskwiń, który doprawia się mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos ten przed podaniem należy oziębić w lodówce i ewentualnie wymieszać z czerwoną marmoladą oraz doprawić rumem i sokiem z cytryny. Ja preferuję wersję z cukrem, ale może ktoś woli z sosem. Składniki podane są dla 4 osób, ja najczęściej robię to z połowy tej porcji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 775741, member: 10341"] [SIZE=10]Przepis zaczerpnęłam z Burdy - Agencja Muza. Robię te owoce, jak mam ochotę na coś szybkiego[/SIZE] na słodko. Dla mnie ma jeszcze te zaletę, że mogę zrobić tylko tyle, ile ja sama zjem i nie muszę się męczyć z dojadaniem na siłę dużego wypieku. No, chyba że zapraszam gości, ale wtedy to co innego, chociaż gościom też już podawałam te owoce i spotkały się z dużym uznaniem. [B]Składniki [/B]1/2 puszki ananasa 1/2 puszki brzoskwiń 1/4 l mleka 2 likierowe kieliszki rumu 8 czubatych łyżek mąki 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju odrobina soli masło i olej do smażenia Mleko mieszam z rumem, solą i cukrem, mąkę i proszek do pieczenia przesiewam i szybko mieszam z przygotowanym mlekiem, dodaję 2 łyżki oleju. Dokładnie mieszam wszystkie składniki ciasta. Ananasy i brzoskwinie dokładnie osączam (właściwie od tego zaczynam pracę) i osuszam np. ściereczką. Na niezbyt dużej patelni, żeby łatwiej było kontrolować smażenie, rozgrzewam mieszankę masła z olejem tak, by pokrywała dno patelni mniej więcej na 1 cm i za pomocą widelca zanurzam owoce w cieście, a następnie smażę na rumiano z dwóch stron na gorącym, lecz nie palącym, tłuszczu. Podaję posypane cukrem z cynamonem lub cukrem waniliowym. W oryginalnym przepisie jest jeszcze inna wersja podawania tych owoców, a mianowicie zrobienie sosu z soku z ananasów i brzoskwiń, który doprawia się mąką ziemniaczaną wymieszaną z zimną wodą. Sos ten przed podaniem należy oziębić w lodówce i ewentualnie wymieszać z czerwoną marmoladą oraz doprawić rumem i sokiem z cytryny. Ja preferuję wersję z cukrem, ale może ktoś woli z sosem. Składniki podane są dla 4 osób, ja najczęściej robię to z połowy tej porcji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Owoce w cieście rumowym
Bottom