Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Owsiankowe ciasteczka korzenne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="bajaderka" data-source="post: 60994" data-attributes="member: 30"><p><strong>Owsiankowe ciasteczka korzenne</strong></p><p></p><p>Bardzo aromatyczne i naladowane bakaliami</p><p></p><p>1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszane jasne i ciemne)</p><p>3/4 kostki zmiekczonego masla</p><p>1 1/2 szklanki brazowego cukru</p><p>1 lyzeczka ekstraktu z wanilii</p><p>2 jajka</p><p>2 1/2 szklanki maki</p><p>1/2 lyzeczki proszku do pieczenia</p><p>1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej</p><p>szczypta soli</p><p>2 lyzeczki cynamonu</p><p>1 lyzeczka zmielonych gozdzikow</p><p>2 szklanki platkow owsianych </p><p>1 szklanka posiekanych orzechow wloskich</p><p>1 szklanka grubo pokrojonych suszonych sliwek lub czekolady</p><p></p><p>Piekarnik rozgrzac do 200 st.C. Rodzynki zalac goraca woda i moczyc przez chwile. Odcedzic, zachowujac 1/3 szklanki odcedzonej wody (bedzie potrzebna do ciastek). Maslo z cukrem i wanilia ubic mikserem na puszysta mase, dodac jajka, po jednym. Suche skladniki z wyjatkiem platkow przesiac, dodawac do masy maslanej na przemian z woda pozostala po ocedzeniu rodzynek. Dodac rodzynki, sliwki, orzechy i platki, wymieszac. Na blasze wylozonej pergaminem ukladac kopczyki wielkosci czubatej lyzki (mozna uzyc typowa, okragla lyzke do lodow sredniej wielkosci). Piec przez 6 - 9 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez chwile, moze 2 minuty, a potem przelozyc na druciana siateczke do calkowitego wystygniecia. Uwaga: nie piec za dlugo, powinny byc jeszcze miekkie, jakby niedopieczone w dotyku - te ciasteczka jeszcze "dochodza" podczas stygniecia. </p><p></p><p>Mozna oczywiscie uzyc innych bakalii, ja ostatnio dodalam mieszanke sliwek, moreli i fig. Mozna tez sprobowac z innymi orzechami...mozliwosci jest mnostwo.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="bajaderka, post: 60994, member: 30"] [B]Owsiankowe ciasteczka korzenne[/B] Bardzo aromatyczne i naladowane bakaliami 1 1/2 szklanki rodzynkow (mieszane jasne i ciemne) 3/4 kostki zmiekczonego masla 1 1/2 szklanki brazowego cukru 1 lyzeczka ekstraktu z wanilii 2 jajka 2 1/2 szklanki maki 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia 1 1/2 lyzeczki sody oczyszczonej szczypta soli 2 lyzeczki cynamonu 1 lyzeczka zmielonych gozdzikow 2 szklanki platkow owsianych 1 szklanka posiekanych orzechow wloskich 1 szklanka grubo pokrojonych suszonych sliwek lub czekolady Piekarnik rozgrzac do 200 st.C. Rodzynki zalac goraca woda i moczyc przez chwile. Odcedzic, zachowujac 1/3 szklanki odcedzonej wody (bedzie potrzebna do ciastek). Maslo z cukrem i wanilia ubic mikserem na puszysta mase, dodac jajka, po jednym. Suche skladniki z wyjatkiem platkow przesiac, dodawac do masy maslanej na przemian z woda pozostala po ocedzeniu rodzynek. Dodac rodzynki, sliwki, orzechy i platki, wymieszac. Na blasze wylozonej pergaminem ukladac kopczyki wielkosci czubatej lyzki (mozna uzyc typowa, okragla lyzke do lodow sredniej wielkosci). Piec przez 6 - 9 minut, az beda lekko zlociste. Wyjac z piekarnika, zostawic na blasze przez chwile, moze 2 minuty, a potem przelozyc na druciana siateczke do calkowitego wystygniecia. Uwaga: nie piec za dlugo, powinny byc jeszcze miekkie, jakby niedopieczone w dotyku - te ciasteczka jeszcze "dochodza" podczas stygniecia. Mozna oczywiscie uzyc innych bakalii, ja ostatnio dodalam mieszanke sliwek, moreli i fig. Mozna tez sprobowac z innymi orzechami...mozliwosci jest mnostwo. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Owsiankowe ciasteczka korzenne
Top
Bottom