Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Oyakodon
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1650808" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-family: 'Comic Sans MS'"><span style="font-size: 26px"><strong>Oyakodon</strong></span></span><span style="font-size: 26px"></span></p><p> <span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">[ATTACH=full]98186[/ATTACH]</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Sycące, lekkie, zdrowe i łatwe do przyrządzenia&#8230; nic dziwnego, że oyakodon cieszy się w Japonii taką popularnością. Nazwa dania pochodzi od słów: oya (czyli rodzic – w tym kontekście to kurczak), ko (dziecko – w tym kontekście to jajko) i donburi czyli po prostu generalne określenie na japońskie danie z ryżem serwowane w misce. Oto danie &#8222;rodzic-dziecko&#8221;, w którym kurczak spotyka się z jajkiem. Kto wrażliwszy, lepiej niech nie myśli za dużo nad tą nazwą&#8230;</span></p><p><span style="font-size: 26px">W Japonii popularne są również inne wersje tego dania np. tanindon – oznacza miskę nieznajomego, a przygotowuje się je tak samo jak oyakodon, jedynie kurczaka zastępują plasterki wołowiny. Istnieje również wersja rybna – oparta na łososiu i ikrze.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Oto przepis na 4 porcje oyakodon:</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 jajka,</span></p><p><span style="font-size: 26px">szklanka dashi (sos rybny, można przyrządzić samemu albo kupić gotowy),</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/4 szklanki sake (wino ryżowe),</span></p><p><span style="font-size: 26px">cebula negi (siedmiolatka) lub mały por – negi przypomina por ale ma łagodniejszy smak,</span></p><p><span style="font-size: 26px">pokrojona w półksiężyce cebula,</span></p><p><span style="font-size: 26px">1/2 łyżeczki sosu sojowego,</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka cukru,</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka soli,</span></p><p><span style="font-size: 26px">łyżeczka mirinu (słodkie wino do gotowania, uzyskiwane z kleistego ryżu),</span></p><p><span style="font-size: 26px">225 g piersi kurczaka pokrojonej na małe kawałeczki,</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 grzyby shiitake – suszone lub świeże (opcjonalnie),</span></p><p><span style="font-size: 26px">ryż biały lub brązowy,</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 listki mitsuby lub natki pietruszki</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Rozbij jajka w miseczce i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej dashi i sake i gotuj na dużym ogniu. Dodaj cebule i duś, aż zmiękną. Pod koniec dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin. Wrzuć kawałki kurczaka, a kiedy będzie już ugotowany zalej go jajkami. Na kurczaku powinna powstać &#8222;pierzynka&#8221;. Kiedy jajka i kurczak będą ugotowane zgaś ogień i zamieszaj. Nałóż ryż do czterech miseczek i przykryj mieszanką z kurczaka i jajek. Przybierz danie listkami mitsuby lub pietruszki. Smacznego!</span></p><p></p><p>PS. Przepis pochodzi z <a href="http://multiculticlub.pl/oyakodon-kurczak-i-jajka-podane-na-ryzu-po-japonsku/" target="_blank">http://multiculticlub.pl/oyakodon-kurczak-...zu-po-japonsku/</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1650808, member: 140"] [FONT=Comic Sans MS][SIZE=14][B]Oyakodon[/B][/SIZE][/FONT][SIZE=14] [ATTACH=full]98186[/ATTACH] Sycące, lekkie, zdrowe i łatwe do przyrządzenia… nic dziwnego, że oyakodon cieszy się w Japonii taką popularnością. Nazwa dania pochodzi od słów: oya (czyli rodzic – w tym kontekście to kurczak), ko (dziecko – w tym kontekście to jajko) i donburi czyli po prostu generalne określenie na japońskie danie z ryżem serwowane w misce. Oto danie „rodzic-dziecko”, w którym kurczak spotyka się z jajkiem. Kto wrażliwszy, lepiej niech nie myśli za dużo nad tą nazwą… W Japonii popularne są również inne wersje tego dania np. tanindon – oznacza miskę nieznajomego, a przygotowuje się je tak samo jak oyakodon, jedynie kurczaka zastępują plasterki wołowiny. Istnieje również wersja rybna – oparta na łososiu i ikrze. Oto przepis na 4 porcje oyakodon: 4 jajka, szklanka dashi (sos rybny, można przyrządzić samemu albo kupić gotowy), 1/4 szklanki sake (wino ryżowe), cebula negi (siedmiolatka) lub mały por – negi przypomina por ale ma łagodniejszy smak, pokrojona w półksiężyce cebula, 1/2 łyżeczki sosu sojowego, łyżeczka cukru, łyżeczka soli, łyżeczka mirinu (słodkie wino do gotowania, uzyskiwane z kleistego ryżu), 225 g piersi kurczaka pokrojonej na małe kawałeczki, 4 grzyby shiitake – suszone lub świeże (opcjonalnie), ryż biały lub brązowy, 4 listki mitsuby lub natki pietruszki Rozbij jajka w miseczce i dokładnie wymieszaj. Do garnka wlej dashi i sake i gotuj na dużym ogniu. Dodaj cebule i duś, aż zmiękną. Pod koniec dodaj sos sojowy, sól, cukier i mirin. Wrzuć kawałki kurczaka, a kiedy będzie już ugotowany zalej go jajkami. Na kurczaku powinna powstać „pierzynka”. Kiedy jajka i kurczak będą ugotowane zgaś ogień i zamieszaj. Nałóż ryż do czterech miseczek i przykryj mieszanką z kurczaka i jajek. Przybierz danie listkami mitsuby lub pietruszki. Smacznego![/SIZE] PS. Przepis pochodzi z [URL="http://multiculticlub.pl/oyakodon-kurczak-i-jajka-podane-na-ryzu-po-japonsku/"]http://multiculticlub.pl/oyakodon-kurczak-...zu-po-japonsku/[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Oyakodon
Top
Bottom