Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Ozorki w sosie chrzanowym*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 759479" data-attributes="member: 90"><p>Jak już ktoś tu zajrzał, mimo ostrzeżenia, to może zdecyduje się na spróbowanie tego niezwykle delikatnego mięsa i nie odstraszy go widok ozorków, zanim wylądowały na talerzu...</p><p></p><p> Ozory wieprzowe (ja zwykle kupuję 3 sztuki-śmiało dla 4 osób powinno wystarczyć)umyć i ugotować do miękkości. Ja zagotowuję, wodę z szumowinami odlewam, zalewam ozorki czystą i tak powtarzam 2 lub 3 razy. Do ostatniej wody dodaję sól albo kostkę bulionową (można dodać do wody jakieś warzywa). Jak mięso jest już wystarczająco miękkie odstawić w wodzie/bulionie, aż przestygnie na tyle aby można było śmiało wziąć ozorek do ręki i się nie poparzyć. Teraz trzeba je obrać ze skóry.</p><p> przed obraniem wyglądają tak:</p><p>[ATTACH=full]33335[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]33336[/ATTACH]</p><p></p><p>niektóre obierają się bardzo ładnie, skórka sama z nich schodzi:</p><p>[ATTACH=full]33337[/ATTACH]</p><p></p><p>i potem ozorek jest gładziutki:</p><p>[ATTACH=full]33338[/ATTACH]</p><p></p><p>a nad niektórymi trzeba się trochę pomęczyć i potem wyglądają nieco &quot;kostrobate&quot; jak to ja mówię:</p><p>[ATTACH=full]33339[/ATTACH]</p><p></p><p>dobrze jest wyciągać do obierania pojedynczo, aby nie wyschły bez wody czekając na swoją kolej, bo będą się gorzej obierały. Po obraniu wszystkich...</p><p>[ATTACH=full]33340[/ATTACH]</p><p>... należy je pokroić w miarę ładne plastry:</p><p>[ATTACH=full]33341[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]33343[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]33342[/ATTACH]</p><p> </p><p>Po pokrojeniu wkładam je z powrotem do bulionu, bo tak będzie łatwiej je podgrzać przed podaniem (ale można od razu włożyć do sosu, i potem razem z sosem odgrzać i podawać).</p><p>[ATTACH=full]33344[/ATTACH]</p><p></p><p>Teraz sos chrzanowy:</p><p> rozpuścić w rondelku masło i dokładnie wymieszać z mąką, lekko podsmażając jak do sosu beszamelowego ( proporcje: <strong>1 łyżka masła 1 łyżka mąki</strong>);</p><p>Rozprowadzić <strong>bulionem</strong> ( ja używam tego z ozorków), dolewam płyn stopniowo aby uzyskać odpowiadającą mi gęstość, dodaję <strong>chrzan ze słoika 2-3 łyżki</strong>( lub więcej jak ktoś chce mocny), oraz dobrej <strong>śmietany też 1 lub 2 łyżki</strong>, całość cały czas mieszam ( używam trzepaczki) aby nie było grudek i całość wyszła aksamitna. (oczywiście do smaku doprawić jak kto chce, ja dodaję tylko trochę soli, czasami nieco cukru).</p><p></p><p>Przed podaniem ozory dobrze odgrzać w bulionie, podawać polane sosem chrzanowym. </p><p>Ja najbardziej lubię z ziemniakami tłuczonymi i delikatną surówką z<strong><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35079" target="_blank"> marchewki z sosem vinaigrette: </a></strong></p><p>[ATTACH=full]33346[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]33347[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 759479, member: 90"] Jak już ktoś tu zajrzał, mimo ostrzeżenia, to może zdecyduje się na spróbowanie tego niezwykle delikatnego mięsa i nie odstraszy go widok ozorków, zanim wylądowały na talerzu... Ozory wieprzowe (ja zwykle kupuję 3 sztuki-śmiało dla 4 osób powinno wystarczyć)umyć i ugotować do miękkości. Ja zagotowuję, wodę z szumowinami odlewam, zalewam ozorki czystą i tak powtarzam 2 lub 3 razy. Do ostatniej wody dodaję sól albo kostkę bulionową (można dodać do wody jakieś warzywa). Jak mięso jest już wystarczająco miękkie odstawić w wodzie/bulionie, aż przestygnie na tyle aby można było śmiało wziąć ozorek do ręki i się nie poparzyć. Teraz trzeba je obrać ze skóry. przed obraniem wyglądają tak: [ATTACH=full]33335[/ATTACH] [ATTACH=full]33336[/ATTACH] niektóre obierają się bardzo ładnie, skórka sama z nich schodzi: [ATTACH=full]33337[/ATTACH] i potem ozorek jest gładziutki: [ATTACH=full]33338[/ATTACH] a nad niektórymi trzeba się trochę pomęczyć i potem wyglądają nieco "kostrobate" jak to ja mówię: [ATTACH=full]33339[/ATTACH] dobrze jest wyciągać do obierania pojedynczo, aby nie wyschły bez wody czekając na swoją kolej, bo będą się gorzej obierały. Po obraniu wszystkich... [ATTACH=full]33340[/ATTACH] ... należy je pokroić w miarę ładne plastry: [ATTACH=full]33341[/ATTACH] [ATTACH=full]33343[/ATTACH] [ATTACH=full]33342[/ATTACH] Po pokrojeniu wkładam je z powrotem do bulionu, bo tak będzie łatwiej je podgrzać przed podaniem (ale można od razu włożyć do sosu, i potem razem z sosem odgrzać i podawać). [ATTACH=full]33344[/ATTACH] Teraz sos chrzanowy: rozpuścić w rondelku masło i dokładnie wymieszać z mąką, lekko podsmażając jak do sosu beszamelowego ( proporcje: [B]1 łyżka masła 1 łyżka mąki[/B]); Rozprowadzić [B]bulionem[/B] ( ja używam tego z ozorków), dolewam płyn stopniowo aby uzyskać odpowiadającą mi gęstość, dodaję [B]chrzan ze słoika 2-3 łyżki[/B]( lub więcej jak ktoś chce mocny), oraz dobrej [B]śmietany też 1 lub 2 łyżki[/B], całość cały czas mieszam ( używam trzepaczki) aby nie było grudek i całość wyszła aksamitna. (oczywiście do smaku doprawić jak kto chce, ja dodaję tylko trochę soli, czasami nieco cukru). Przed podaniem ozory dobrze odgrzać w bulionie, podawać polane sosem chrzanowym. Ja najbardziej lubię z ziemniakami tłuczonymi i delikatną surówką z[B][URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=35079"] marchewki z sosem vinaigrette: [/URL][/B] [ATTACH=full]33346[/ATTACH] [ATTACH=full]33347[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Ozorki w sosie chrzanowym*
Top
Bottom