- Lip 24, 2008
- 333
- 0
- 0
6 udek kurcząt
1 ząbek czosnku
mała gałązka rozmarynu
1/2 pęczka tymianku
bazylia
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka oliwy
15 dag szalotki
50 dag pomidorów
7,5 dag czarnych oliwek
Czosnek obrać i drobno pokroić. Udko opłukać, osuszyć i obluzować skórę. Igiełki rozmarynu, połowę listków tymianku, bazylię oraz czosnek włożyć pod skórę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Szalotki obrać, przekroić na połówki i dodać do mięsa. Piec w piekarniku 25-30 minut. Pomidory umyć, przeciąć na pół i na 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika dołożyć wraz z oliwkami do udek. Posypać pozostałymi ziołami. Najlepiej smakują z bagietką, ryżem lub młodymi ziemniakami.

1 ząbek czosnku
mała gałązka rozmarynu
1/2 pęczka tymianku
bazylia
sól
pieprz
słodka papryka
1 łyżka oliwy
15 dag szalotki
50 dag pomidorów
7,5 dag czarnych oliwek
Czosnek obrać i drobno pokroić. Udko opłukać, osuszyć i obluzować skórę. Igiełki rozmarynu, połowę listków tymianku, bazylię oraz czosnek włożyć pod skórę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką. Ułożyć na posmarowanej olejem blasze. Szalotki obrać, przekroić na połówki i dodać do mięsa. Piec w piekarniku 25-30 minut. Pomidory umyć, przeciąć na pół i na 10 minut przed wyjęciem mięsa z piekarnika dołożyć wraz z oliwkami do udek. Posypać pozostałymi ziołami. Najlepiej smakują z bagietką, ryżem lub młodymi ziemniakami.

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: