- Cze 7, 2007
- 16,273
- 2,355
- 113
Te pączki smażyła Agata w programie Bake Off ale ciacho. Przepis jest skopiowany ze strony Bake Off z FB. Ja sama nie smażyłam ich więc i fotki niet. Ale myslę, że kiedyś usmażę i udokumentuję przepis.
Pączki
składniki na ok 35szt
1kg mąki (może być 450, albo mieszana), 12-14 żółtek, 100g cukru drobnego, 100g masła, 0,5l mleka, 100g świeżych drożdży - dodatkowo 200g cukru pudru, sok z cytryny, domowa konfitura ze śliwek lub 350g konfitury różanej z płatków róż, 20 kandyzowanych wiśni/czereśni, 1,5kg smalcu
Przepis
„Różane dzieciństwo”
Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą, dodać 100ml ciepłego mleka i łyżką mąki – odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mleka zagrzać i rozpuścić w nim masło. Ubić żółtka z cukrem do białości, wciąż mieszając zalać rozpuszczoną resztą mleka z masłem cieniutką stróżką. Dodać przesianą mąkę i zaczyn - ubić ciasto, aż będzie gładkie i nie lepiące. Można wyrabiać hakiem, albo drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo ciepłe i będzie szybko rosło jak je odstawimy. Dlatego najlepiej przygotować sobie miejsce do odkładania gotowych pączków i wstawić już smalec do grzania. Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na równe porcje po ok. 50-60g (warto ważyć, żeby pączki były równe). Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć śliwkę konfitur i "zamknąć" w kulkę - odkładać częścią zlepienia na posypaną mąką tacę/deskę. Odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Kiedy się skończy lepić ostatnie, pierwsze będą już gotowe do smażenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175’C wkładając zlepioną stroną do góry - umożliwi to jeszcze ich rośnięcie. Kiedy będą miały rumiany kolor przewrócić na drugą stronę. Wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym. A ostygnięte malować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny albo tylko obsypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią.
Można również podzielić ciasto na równe kulki, odstawić do wyrośnięcia i smażyć, a ostudzone nadziewać konfiturą/budynie/kremem czekoladowym.
Smacznego
Pączki
składniki na ok 35szt
1kg mąki (może być 450, albo mieszana), 12-14 żółtek, 100g cukru drobnego, 100g masła, 0,5l mleka, 100g świeżych drożdży - dodatkowo 200g cukru pudru, sok z cytryny, domowa konfitura ze śliwek lub 350g konfitury różanej z płatków róż, 20 kandyzowanych wiśni/czereśni, 1,5kg smalcu
Przepis
„Różane dzieciństwo”
Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą, dodać 100ml ciepłego mleka i łyżką mąki – odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mleka zagrzać i rozpuścić w nim masło. Ubić żółtka z cukrem do białości, wciąż mieszając zalać rozpuszczoną resztą mleka z masłem cieniutką stróżką. Dodać przesianą mąkę i zaczyn - ubić ciasto, aż będzie gładkie i nie lepiące. Można wyrabiać hakiem, albo drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo ciepłe i będzie szybko rosło jak je odstawimy. Dlatego najlepiej przygotować sobie miejsce do odkładania gotowych pączków i wstawić już smalec do grzania. Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na równe porcje po ok. 50-60g (warto ważyć, żeby pączki były równe). Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć śliwkę konfitur i "zamknąć" w kulkę - odkładać częścią zlepienia na posypaną mąką tacę/deskę. Odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Kiedy się skończy lepić ostatnie, pierwsze będą już gotowe do smażenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175’C wkładając zlepioną stroną do góry - umożliwi to jeszcze ich rośnięcie. Kiedy będą miały rumiany kolor przewrócić na drugą stronę. Wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym. A ostygnięte malować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny albo tylko obsypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią.
Można również podzielić ciasto na równe kulki, odstawić do wyrośnięcia i smażyć, a ostudzone nadziewać konfiturą/budynie/kremem czekoladowym.
Smacznego