Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki Agaty z Bake Off
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Krystyna9" data-source="post: 1621705" data-attributes="member: 4258"><p>Te pączki smażyła Agata w programie Bake Off ale ciacho. Przepis jest skopiowany ze strony Bake Off z FB. Ja sama nie smażyłam ich więc i fotki niet. Ale myslę, że kiedyś usmażę i udokumentuję przepis. </p><p></p><p> Pączki </p><p> składniki na ok 35szt</p><p> 1kg mąki (może być 450, albo mieszana), 12-14 żółtek, 100g cukru drobnego, 100g masła, 0,5l mleka, 100g świeżych drożdży - dodatkowo 200g cukru pudru, sok z cytryny, domowa konfitura ze śliwek lub 350g konfitury różanej z płatków róż, 20 kandyzowanych wiśni/czereśni, 1,5kg smalcu</p><p></p><p> Przepis</p><p> &#8222;Różane dzieciństwo&#8221;</p><p></p><p> Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą, dodać 100ml ciepłego mleka i łyżką mąki – odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mleka zagrzać i rozpuścić w nim masło. Ubić żółtka z cukrem do białości, wciąż mieszając zalać rozpuszczoną resztą mleka z masłem cieniutką stróżką. Dodać przesianą mąkę i zaczyn - ubić ciasto, aż będzie gładkie i nie lepiące. Można wyrabiać hakiem, albo drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo ciepłe i będzie szybko rosło jak je odstawimy. Dlatego najlepiej przygotować sobie miejsce do odkładania gotowych pączków i wstawić już smalec do grzania. Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na równe porcje po ok. 50-60g (warto ważyć, żeby pączki były równe). Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć śliwkę konfitur i &quot;zamknąć&quot; w kulkę - odkładać częścią zlepienia na posypaną mąką tacę/deskę. Odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Kiedy się skończy lepić ostatnie, pierwsze będą już gotowe do smażenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175&#8217;C wkładając zlepioną stroną do góry - umożliwi to jeszcze ich rośnięcie. Kiedy będą miały rumiany kolor przewrócić na drugą stronę. Wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym. A ostygnięte malować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny albo tylko obsypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią.</p><p> Można również podzielić ciasto na równe kulki, odstawić do wyrośnięcia i smażyć, a ostudzone nadziewać konfiturą/budynie/kremem czekoladowym.</p><p> Smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Krystyna9, post: 1621705, member: 4258"] Te pączki smażyła Agata w programie Bake Off ale ciacho. Przepis jest skopiowany ze strony Bake Off z FB. Ja sama nie smażyłam ich więc i fotki niet. Ale myslę, że kiedyś usmażę i udokumentuję przepis. Pączki składniki na ok 35szt 1kg mąki (może być 450, albo mieszana), 12-14 żółtek, 100g cukru drobnego, 100g masła, 0,5l mleka, 100g świeżych drożdży - dodatkowo 200g cukru pudru, sok z cytryny, domowa konfitura ze śliwek lub 350g konfitury różanej z płatków róż, 20 kandyzowanych wiśni/czereśni, 1,5kg smalcu Przepis „Różane dzieciństwo” Drożdże utrzeć z 1 łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą, dodać 100ml ciepłego mleka i łyżką mąki – odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Resztę mleka zagrzać i rozpuścić w nim masło. Ubić żółtka z cukrem do białości, wciąż mieszając zalać rozpuszczoną resztą mleka z masłem cieniutką stróżką. Dodać przesianą mąkę i zaczyn - ubić ciasto, aż będzie gładkie i nie lepiące. Można wyrabiać hakiem, albo drewnianą łyżką. Ciasto będzie bardzo ciepłe i będzie szybko rosło jak je odstawimy. Dlatego najlepiej przygotować sobie miejsce do odkładania gotowych pączków i wstawić już smalec do grzania. Wyłożyć ciasto na blat, podzielić na równe porcje po ok. 50-60g (warto ważyć, żeby pączki były równe). Porcję ciasta rozpłaszczyć na dłoni, nałożyć śliwkę konfitur i "zamknąć" w kulkę - odkładać częścią zlepienia na posypaną mąką tacę/deskę. Odstawić do wyrośnięcia, przykrywając ściereczką. Kiedy się skończy lepić ostatnie, pierwsze będą już gotowe do smażenia. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu do 175’C wkładając zlepioną stroną do góry - umożliwi to jeszcze ich rośnięcie. Kiedy będą miały rumiany kolor przewrócić na drugą stronę. Wykładać na talerz z ręcznikiem papierowym. A ostygnięte malować lukrem z cukru pudru i soku z cytryny albo tylko obsypać cukrem pudrem i udekorować wiśnią. Można również podzielić ciasto na równe kulki, odstawić do wyrośnięcia i smażyć, a ostudzone nadziewać konfiturą/budynie/kremem czekoladowym. Smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki Agaty z Bake Off
Top
Bottom