Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki - bardzo dobre
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="BeataSz" data-source="post: 446425" data-attributes="member: 90"><p>50-60 dag mąki</p><p>7 żółtek dałam</p><p>ok 7 dag drożdży</p><p>1 1,2 szkl. mleka</p><p>1/2 szkl cukru ( nawet może było trochę więcej)</p><p>ok. 10 dag stopionego masła ( pół na pół z margaryną)</p><p>szczypta soli</p><p>1 łyżka spirytusu.</p><p>Robiłam w maszynie. Drożdże rozrobiłam z częścią mleka, łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki, zostawiłam do wyrośnięcia. Wlałam mleko do maszyny, rozczyn, stopione chłodne masło, żółtka utarte z cukrem, mąkę, sól, spirytus. Wyrabiałam maszyną przez jakieś 10 min, potem rosło z pół godziny, znów trochę wyrabiałam, odstawiłam w misce natłuszczonej i po jakichś 50 minutach mogłam formować pączki. Ciasto dość rzadkie było, takie jak bajaderkowej mamy, albo nawet rzadsze. Nabierałam łyżką i formowałam omączonymi dłońmi nadziewając marmoladą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="BeataSz, post: 446425, member: 90"] 50-60 dag mąki 7 żółtek dałam ok 7 dag drożdży 1 1,2 szkl. mleka 1/2 szkl cukru ( nawet może było trochę więcej) ok. 10 dag stopionego masła ( pół na pół z margaryną) szczypta soli 1 łyżka spirytusu. Robiłam w maszynie. Drożdże rozrobiłam z częścią mleka, łyżką cukru i kilkoma łyżkami mąki, zostawiłam do wyrośnięcia. Wlałam mleko do maszyny, rozczyn, stopione chłodne masło, żółtka utarte z cukrem, mąkę, sól, spirytus. Wyrabiałam maszyną przez jakieś 10 min, potem rosło z pół godziny, znów trochę wyrabiałam, odstawiłam w misce natłuszczonej i po jakichś 50 minutach mogłam formować pączki. Ciasto dość rzadkie było, takie jak bajaderkowej mamy, albo nawet rzadsze. Nabierałam łyżką i formowałam omączonymi dłońmi nadziewając marmoladą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki - bardzo dobre
Bottom