Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki hiszpańskie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="ewalukas" data-source="post: 465871" data-attributes="member: 2190"><p>Przepis z książki &quot;ciasta i torty&quot;</p><p></p><p>Składniki na ok 10 pączków:</p><p>1/4 l wody</p><p>50 g masła</p><p>szczypta soli</p><p>125 g mąki</p><p>3 jajka</p><p>200 g cukru pudru</p><p>2 łyżki rumu lub soku cytrynowego</p><p></p><p>Do smażenia: 1 kg tłuszczu kokosowego lub 1 l oleju</p><p></p><p>Zagotować w garnku wodę z masłem i solą. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż uformuje się &quot;klucha&quot; i ciasto zacznie odrywać się od dna. Garnek zestawić z kuchenki, ciasto nieco otudzić i utrzeć z dodawanymi kolejna jajkami. Ciasto powinno mieć połysk i ciągnąć się za łyżką.</p><p></p><p>Odstawić na 30 min w temp. pokojowej.</p><p></p><p>Tłuszcz rozgrzać we frytkownicy lub garnku do 175 st. Cztery paski pergaminu o szer. 8 cm zanurzyć w gorącym tłuszczu. Napełnić ciastem szprycę, zakończoną nasadką z otworem w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na pergamin obwarzanki o średnicy 6 cm i wysokości 1 1/2 cm.</p><p>Obwarzanki zanurzyć górną częścią w tłuszczu, gdy zaczną odklejać się od pergaminu, usunąć papier. Smażyć partiami, 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu.</p><p></p><p>Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody, rumem / sokiem cytrynowym i polukrować obwarzanki, ostudzić na ażurowej podstawce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="ewalukas, post: 465871, member: 2190"] Przepis z książki "ciasta i torty" Składniki na ok 10 pączków: 1/4 l wody 50 g masła szczypta soli 125 g mąki 3 jajka 200 g cukru pudru 2 łyżki rumu lub soku cytrynowego Do smażenia: 1 kg tłuszczu kokosowego lub 1 l oleju Zagotować w garnku wodę z masłem i solą. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać tak długo, aż uformuje się "klucha" i ciasto zacznie odrywać się od dna. Garnek zestawić z kuchenki, ciasto nieco otudzić i utrzeć z dodawanymi kolejna jajkami. Ciasto powinno mieć połysk i ciągnąć się za łyżką. Odstawić na 30 min w temp. pokojowej. Tłuszcz rozgrzać we frytkownicy lub garnku do 175 st. Cztery paski pergaminu o szer. 8 cm zanurzyć w gorącym tłuszczu. Napełnić ciastem szprycę, zakończoną nasadką z otworem w kształcie dużej gwiazdki i wyciskać na pergamin obwarzanki o średnicy 6 cm i wysokości 1 1/2 cm. Obwarzanki zanurzyć górną częścią w tłuszczu, gdy zaczną odklejać się od pergaminu, usunąć papier. Smażyć partiami, 4 minuty z każdej strony na złoty kolor, wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej i osączyć z nadmiaru tłuszczu. Cukier puder utrzeć z 2 łyżkami gorącej wody, rumem / sokiem cytrynowym i polukrować obwarzanki, ostudzić na ażurowej podstawce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki hiszpańskie
Top
Bottom