Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki jogurtowe
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Margot" data-source="post: 1643750" data-attributes="member: 592"><p>Przepis od <a href="http://www.arabeskawaniliowa.pl/2019/01/paczki-jogurtowe.html" target="_blank"><strong>Arabeski Waniliowej. </strong></a>W nawiasach moje minimalne zmiany.</p><p>Bardzo polecam.</p><p>[ATTACH=full]97769[/ATTACH]</p><p><strong>Pączki jogurtowe</strong></p><p><strong></strong></p><p>Składniki:</p><p>- 500 g mąki pszennej (ja użyłam luksusowej pół na pół z krupczatką)</p><p>- 250 g jogurtu naturalnego( dałam około 300g bo jakieś mi gęste ciasto wyszło)</p><p>- 50 g świeżych drożdży( u mnie paczka tych małych 42g)</p><p>- 3 łyżki cukru</p><p>- 6 żółtek z dużych jaj( dałam 8 bo te co mam ze wsi są dość małe)</p><p>- 1 op. cukru waniliowego (16 g)-(u mnie 1łyżka domowej esencji)</p><p>- 1 łyżka spirytusu lub octu 10%</p><p>- 100 g masła, roztopionego</p><p>- szczypta soli</p><p>- skórka otarta z pomarańczy lub cytryny (można zastąpić odrobiną olejku)</p><p></p><p>- marmolada, osączone konfitury lub gęsty dżem do nadziewania</p><p>(dałam powidła)</p><p></p><p>- olej do smażenia( u mnie rzepakowy pół na pół z Plantą)</p><p></p><p>Składniki ogrzać do temperatury pokojowej.</p><p>Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z 2 łyżkami jogurtu, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia.</p><p>Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z resztą cukru oraz cukrem waniliowym i solą (można to zrobić za pomocą łyżki, nie trzeba ubijać), wyrośnięte drożdże, pozostały jogurt, spirytus lub ocet i otartą skórkę pomarańczy (jeśli używamy). Dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odstawało od ręki i ścianek miski. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, gdy masło dobrze połączy się z ciastem. Następnie miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.</p><p>Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, krótko wyrobić (odgazować) i podzielić na 20 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka formować kulkę, spłaszczać, nadziewać marmoladą i formować pączki. Układać na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką łączeniem do dołu. Na koniec wszystkie pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut (to dolna granica, bo wyrastanie może potrwać nawet ponad godzinę - pączki muszą dobrze urosnąć, więc nie śpieszmy się).</p><p>Wyrośnięte pączki smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. ok. 170 st.C, po 2 minuty z każdej strony, zaczynając od tej zaokrąglonej. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy pączki nie są surowe w środku. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik do osączenia.</p><p>Usmażone pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować.</p><p></p><p>Lukier: 1 łyżkę kwaśnej śmietany mocno podgrzać w malutkim rondelku, zestawić z ognia, dodać kilka kropli olejku pomarańczowego i tyle cukru pudru, aby powstał średniej gęstości lukier (zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną przegotowanej wody).</p><p>Pączki najlepiej smarować pędzlem, wtedy nadmiar lukru nie skapuje.</p><p></p><p>( U mnie lukier to 2 łyżki jogurtu + 1łyżka koniaku utarte z cukrem pudrem do odpowiedniej konsystencji)</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Margot, post: 1643750, member: 592"] Przepis od [URL="http://www.arabeskawaniliowa.pl/2019/01/paczki-jogurtowe.html"][B]Arabeski Waniliowej. [/B][/URL]W nawiasach moje minimalne zmiany. Bardzo polecam. [ATTACH=full]97769[/ATTACH] [B]Pączki jogurtowe [/B] Składniki: - 500 g mąki pszennej (ja użyłam luksusowej pół na pół z krupczatką) - 250 g jogurtu naturalnego( dałam około 300g bo jakieś mi gęste ciasto wyszło) - 50 g świeżych drożdży( u mnie paczka tych małych 42g) - 3 łyżki cukru - 6 żółtek z dużych jaj( dałam 8 bo te co mam ze wsi są dość małe) - 1 op. cukru waniliowego (16 g)-(u mnie 1łyżka domowej esencji) - 1 łyżka spirytusu lub octu 10% - 100 g masła, roztopionego - szczypta soli - skórka otarta z pomarańczy lub cytryny (można zastąpić odrobiną olejku) - marmolada, osączone konfitury lub gęsty dżem do nadziewania (dałam powidła) - olej do smażenia( u mnie rzepakowy pół na pół z Plantą) Składniki ogrzać do temperatury pokojowej. Drożdże pokruszyć do miseczki, wymieszać z 2 łyżkami jogurtu, 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka utarte z resztą cukru oraz cukrem waniliowym i solą (można to zrobić za pomocą łyżki, nie trzeba ubijać), wyrośnięte drożdże, pozostały jogurt, spirytus lub ocet i otartą skórkę pomarańczy (jeśli używamy). Dobrze wyrobić, aż ciasto będzie odstawało od ręki i ścianek miski. Na koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło. Wyrabiać do momentu, gdy masło dobrze połączy się z ciastem. Następnie miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko posypany mąką blat, krótko wyrobić (odgazować) i podzielić na 20 jednakowych kawałków. Z każdego kawałka formować kulkę, spłaszczać, nadziewać marmoladą i formować pączki. Układać na stolnicy lub ściereczce posypanej mąką łączeniem do dołu. Na koniec wszystkie pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut (to dolna granica, bo wyrastanie może potrwać nawet ponad godzinę - pączki muszą dobrze urosnąć, więc nie śpieszmy się). Wyrośnięte pączki smażyć na głębokim oleju rozgrzanym do temp. ok. 170 st.C, po 2 minuty z każdej strony, zaczynając od tej zaokrąglonej. Na koniec sprawdzić patyczkiem, czy pączki nie są surowe w środku. Wyjmować łyżką cedzakową i odkładać na papierowy ręcznik do osączenia. Usmażone pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Lukier: 1 łyżkę kwaśnej śmietany mocno podgrzać w malutkim rondelku, zestawić z ognia, dodać kilka kropli olejku pomarańczowego i tyle cukru pudru, aby powstał średniej gęstości lukier (zbyt gęsty można rozrzedzić odrobiną przegotowanej wody). Pączki najlepiej smarować pędzlem, wtedy nadmiar lukru nie skapuje. ( U mnie lukier to 2 łyżki jogurtu + 1łyżka koniaku utarte z cukrem pudrem do odpowiedniej konsystencji) [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki jogurtowe
Top
Bottom