

Pączki serowe zwane oponkami
500 g mąki pszennej
500 g sera białego tłustego
125 g cukru pudru (1/2 szklanki)
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kieliszek spirytusu ( jeśli ktoś nie posiada to 1 łyżka octu)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli aromatu arakowego lub według uznania
Ser zmielić lub jak ja to robię przecisnąć przez praskę np. do ziemniaków
Dodać resztę składników wszystko razem wymieszać dokładnie, wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę dobrze podsypaną mąką, górę ciast też obficie podsypać mąką, aby się nie kleiło rozwałkować na grubość około 1cm, szklanką wykrawać kółka a z środka każdego kółka wyciąć kieliszkiem kolejne. To, co pozostanie z wykrawania przerobić od nowa i wyciąć kolejne pączki.
Rozgrzać około 1 litra oleju ( można też dodać kostkę smalcu)
Na rozgrzany tłuszcz wrzucać pączusie, gdy się zarumienią to przewrócić na drugą stronę wyjąć odsączyć na ręcznikach papierowych
Zimne pączki można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą w zależności od preferencji
SMACZNEGO