Pączki serowe zwane oponkami

darek0000

Member
Maj 12, 2007
20
0
0
1.JPG
2.JPG
Pączki serowe zwane oponkami

500 g mąki pszennej
500 g sera białego tłustego
125 g cukru pudru (1/2 szklanki)
4 żółtka
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 kieliszek spirytusu ( jeśli ktoś nie posiada to 1 łyżka octu)
½ łyżeczki proszku do pieczenia
parę kropli aromatu arakowego lub według uznania

Ser zmielić lub jak ja to robię przecisnąć przez praskę np. do ziemniaków
Dodać resztę składników wszystko razem wymieszać dokładnie, wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę dobrze podsypaną mąką, górę ciast też obficie podsypać mąką, aby się nie kleiło rozwałkować na grubość około 1cm, szklanką wykrawać kółka a z środka każdego kółka wyciąć kieliszkiem kolejne. To, co pozostanie z wykrawania przerobić od nowa i wyciąć kolejne pączki.
Rozgrzać około 1 litra oleju ( można też dodać kostkę smalcu)

Na rozgrzany tłuszcz wrzucać pączusie, gdy się zarumienią to przewrócić na drugą stronę wyjąć odsączyć na ręcznikach papierowych

Zimne pączki można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą w zależności od preferencji

SMACZNEGO

 

Załączniki

  • 1.JPG
    1.JPG
    320.1 KB · Wyświetleń: 2
  • 2.JPG
    2.JPG
    462.2 KB · Wyświetleń: 2
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy