Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki serowe zwane oponkami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="darek0000" data-source="post: 868486" data-attributes="member: 4010"><p>[ATTACH=full]43031[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]43032[/ATTACH]</p><p>Pączki serowe zwane oponkami</p><p></p><p>500 g mąki pszennej </p><p>500 g sera białego tłustego </p><p>125 g cukru pudru (1/2 szklanki)</p><p>4 żółtka </p><p>1 łyżeczka sody oczyszczonej </p><p>1 kieliszek spirytusu ( jeśli ktoś nie posiada to 1 łyżka octu)</p><p>&frac12; łyżeczki proszku do pieczenia </p><p>parę kropli aromatu arakowego lub według uznania </p><p></p><p>Ser zmielić lub jak ja to robię przecisnąć przez praskę np. do ziemniaków </p><p>Dodać resztę składników wszystko razem wymieszać dokładnie, wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę dobrze podsypaną mąką, górę ciast też obficie podsypać mąką, aby się nie kleiło rozwałkować na grubość około 1cm, szklanką wykrawać kółka a z środka każdego kółka wyciąć kieliszkiem kolejne. To, co pozostanie z wykrawania przerobić od nowa i wyciąć kolejne pączki. </p><p>Rozgrzać około 1 litra oleju ( można też dodać kostkę smalcu) </p><p></p><p>Na rozgrzany tłuszcz wrzucać pączusie, gdy się zarumienią to przewrócić na drugą stronę wyjąć odsączyć na ręcznikach papierowych </p><p></p><p>Zimne pączki można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą w zależności od preferencji </p><p></p><p>SMACZNEGO</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="darek0000, post: 868486, member: 4010"] [ATTACH=full]43031[/ATTACH] [ATTACH=full]43032[/ATTACH] [B][/B]Pączki serowe zwane oponkami[B][/B] 500 g mąki pszennej 500 g sera białego tłustego 125 g cukru pudru (1/2 szklanki) 4 żółtka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kieliszek spirytusu ( jeśli ktoś nie posiada to 1 łyżka octu) ½ łyżeczki proszku do pieczenia parę kropli aromatu arakowego lub według uznania Ser zmielić lub jak ja to robię przecisnąć przez praskę np. do ziemniaków Dodać resztę składników wszystko razem wymieszać dokładnie, wyrobione ciasto wyłożyć na stolnicę dobrze podsypaną mąką, górę ciast też obficie podsypać mąką, aby się nie kleiło rozwałkować na grubość około 1cm, szklanką wykrawać kółka a z środka każdego kółka wyciąć kieliszkiem kolejne. To, co pozostanie z wykrawania przerobić od nowa i wyciąć kolejne pączki. Rozgrzać około 1 litra oleju ( można też dodać kostkę smalcu) Na rozgrzany tłuszcz wrzucać pączusie, gdy się zarumienią to przewrócić na drugą stronę wyjąć odsączyć na ręcznikach papierowych Zimne pączki można polukrować, posypać cukrem pudrem lub polać czekoladą w zależności od preferencji SMACZNEGO [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Pączki serowe zwane oponkami
Top
Bottom