Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pączki tureckie
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cantiq" data-source="post: 543456" data-attributes="member: 4238"><p><span style="font-size: 26px"><strong><em>Pączki tureckie </em></strong></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong><em></em></strong></span></p><p></p><p></p><p><em><strong>Składniki:</strong></em></p><p><em><u>Ciasto:</u></em></p><p><em>25 dkg mąki,</em></p><p><em>2 jajka i 2 żółtka,</em></p><p><em>6 dkg masła,</em></p><p><em>2 dkg mąki ryżowej (ryżu zmielonego w młynku do kawy).</em></p><p><em></em></p><p><em><u>Syrop:</u></em></p><p><em>40 dkg cukru,</em></p><p><em>2 - 3 łyżki białego wina,</em></p><p><em>sok i skórka otarta z 1 cytryny,</em></p><p><em>0.5 szkl. wody.</em></p><p><em></em></p><p><em>3/4 l oleju do smażenia. </em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><em><strong>Sposób przyrządzenia:</strong></em></p><p><em> Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 min., po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać mąkę ryżową i, ubijając drewnianą łyżka, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące wkładać na 10 - 15 min. do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną. </em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cantiq, post: 543456, member: 4238"] [SIZE=12][B][I]Pączki tureckie [/I][/B][/SIZE] [I][B]Składniki:[/B] [U]Ciasto:[/U] 25 dkg mąki, 2 jajka i 2 żółtka, 6 dkg masła, 2 dkg mąki ryżowej (ryżu zmielonego w młynku do kawy). [U]Syrop:[/U] 40 dkg cukru, 2 - 3 łyżki białego wina, sok i skórka otarta z 1 cytryny, 0.5 szkl. wody. 3/4 l oleju do smażenia. [B]Sposób przyrządzenia:[/B] Z podanych składników zagotować syrop, ostudzić. Do osobnego garnka wlać 2 niepełne szklanki wody, włożyć masło i zagotować. Stale mieszając wsypywać powoli przesianą mąkę, gotować na małym ogniu 2 min., po czym zdjąć z ognia i przestudzić. Wsypać mąkę ryżową i, ubijając drewnianą łyżka, dodawać stopniowo jajka i żółtka. Ubijać tak długo, aż powstanie jednolite ciasto. Dłonie lekko posmarować tłuszczem, odrywać po kawałku ciasta i formować małe kulki, w środku każdej zrobić wgłębienie. Kłaść partiami na gorący olej i smażyć ok. 2 min. z każdej strony. Usmażone pączki wyjąć łyżką cedzakową, osączyć na papierowym ręczniku. Gorące wkładać na 10 - 15 min. do przestudzonego syropu. Wyjąć, ułożyć na talerzu. Wgłębienie można wypełnić bitą śmietaną. [/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Pączki tureckie
Top
Bottom