- Wrz 30, 2007
- 3,567
- 0
- 0

Przepis znalazlam w swietnej ksiazce The barbecue bible - szczerze polecam jezeli ktos ma szanse ja kupic http://www.amazon.com/exec/obidos/tg/detail/-/0761149430 Danie podobno pochodzi z kuchni gruzinskiej - podobno, bo przy googlowaniu podanej nazwy kolheeda/kolhida nic ciekawego poza przepisami tego autora nie znalazlam (przynajmniej na pierwszej stronie wyszukiwania)

Skladniki:
4 steki z plata lososia. Na zdjeciu ponizej widac mniej wiecej jaka wielkosc zrobilam
4 cienkie plasterki cytryny
co najmniej 12 lisci winogron w zalewie
sol i pieprz
Nadzienie:
szklanka orzechow wloskich
2 spore zabki czosnku, drobno posiekane
2 lyzki drobno posiekanego koperku
2 lyzki drobno posiekanej pietruszki lub kolendry
1 lyzka soku z cytryny
sol i pieprz

1. Osaczyc liscie winogronowe z zalewy. Zalac zimna, swieza woda i odstawic na 30 min. W tym czasie zmienic wode co najmniej raz.
2. Plat lososia pociac na 4 "steki". W kazdym z nich zrobic z boku kieszonke, natrzec sola i pieprzem.
3. Drobno posiekac orzechy i wymieszac wszystkie skladniki nadzienia. Dobrze przyprawic.
4. Nadziac kieszonki nadzieniem (wychodzi czubata lyzka stolowa nadzienia na jeden stek), na kazdy stek nalozyc plasterek cytryny i pozawijac w liscie winogronowe (3 liscie na kawalek ryby).
5. Przyrzadzic na grillu 4-8min na kazdej stronie w zaleznosci od grubosci lososia. Moje listki mi troche odchodzily od lososia wiec wszystko zawinelam dodatkowo w folie.
SMACZNEGO
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: