Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pad thai*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="winicjusz" data-source="post: 792508" data-attributes="member: 12774"><p>Prosta potrawa , jedna z dwóch najbardziej popularnych popularnych Tajlandii.</p><p>Jak to zazwyczaj bywa najsmaczniejsza poza centrami turystycznymi, generalna zasada czym dalej od Bangkoku tym lepiej,na kao San najczęściej serwuje się z szatkowana kapusta zamiast kiełków sojowych, i obligatoryjnie z sosem rybnym, ponizej przepis z krabi z ulicznych garkuchni,</p><p>powinien być przyrzadzany w woku na palniku gazowym o mocy ok. 8,5kw do ok 9kw (nasze maja maksymalnie ok. 2kw) ,przy taj dużej mocy uzyskuje się efekt zamkniecia porow składników poddawanych szybkiej obróbce termicznej,jest to niezwykle wazne w kuchni dalekiego wschodu gdyz powoduje zatrzymanie indywidualnego aromatu każdego skladnika, zapobiega gwałtownemu odparowaniu wody,dania sa soczyste,dotyczy to wszystkich szybkich potraw z tej czesci swiata</p><p>dlatego naszych warunkach kompromisem jest przygotowanie ilości na jedna osobe co pozwoli utrzymac teperature oleju na w miare wysokim poziomie</p><p></p><p>sklad</p><p></p><p>olej z orzechow ziemnych,</p><p>1lyzeczka sosu sriracha,</p><p>&#189; łyżeczki czerwonego curry</p><p>zabek czosnku</p><p>trawa cytrynowa (rozrdobniona 1szt}</p><p>1 lyzka sosu sojowego</p><p>1 jajko</p><p>1/2 limonki</p><p>mala garść kiełków soi</p><p>50g makaronu ryzowego wstazki</p><p>2 cebulki dymki pokrojone na male kawalki</p><p>10szt posiekanych orzeszkow ziemnych</p><p>5 krewetek tygrysich ( w tej opcji 1 lyzeczka sosu rybnego) lub 8dag drobno pokrojonego drobiu ,wołowiny bądź wieprzowiny ( w tej opcji 1 lyzeczka sosu ostrygowego)</p><p></p><p>przygotowanie</p><p></p><p>namoczyc makaron w goracej wodzie ok. 8 min,na patenie z rozgrzanym olejem dodac wczesniej posiekany zabek czosnku,czerwone curry i trawe cytrynowa ,dodac krewetki z sosem rybnym lub innych wersjach drob,wołowinę lub wieprzowine z sosem ostrygowym caly czas mieszając(ok. 1min) ,nastepnie dodajemy sos sojowy,srirache,jajko , kielki soi,makaron,dymki, po nastepnej minucie skrapiamy limonka i podajemy posypany orzeszkami</p><p>smacznego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="winicjusz, post: 792508, member: 12774"] Prosta potrawa , jedna z dwóch najbardziej popularnych popularnych Tajlandii. Jak to zazwyczaj bywa najsmaczniejsza poza centrami turystycznymi, generalna zasada czym dalej od Bangkoku tym lepiej,na kao San najczęściej serwuje się z szatkowana kapusta zamiast kiełków sojowych, i obligatoryjnie z sosem rybnym, ponizej przepis z krabi z ulicznych garkuchni, powinien być przyrzadzany w woku na palniku gazowym o mocy ok. 8,5kw do ok 9kw (nasze maja maksymalnie ok. 2kw) ,przy taj dużej mocy uzyskuje się efekt zamkniecia porow składników poddawanych szybkiej obróbce termicznej,jest to niezwykle wazne w kuchni dalekiego wschodu gdyz powoduje zatrzymanie indywidualnego aromatu każdego skladnika, zapobiega gwałtownemu odparowaniu wody,dania sa soczyste,dotyczy to wszystkich szybkich potraw z tej czesci swiata dlatego naszych warunkach kompromisem jest przygotowanie ilości na jedna osobe co pozwoli utrzymac teperature oleju na w miare wysokim poziomie sklad olej z orzechow ziemnych, 1lyzeczka sosu sriracha, ½ łyżeczki czerwonego curry zabek czosnku trawa cytrynowa (rozrdobniona 1szt} 1 lyzka sosu sojowego 1 jajko 1/2 limonki mala garść kiełków soi 50g makaronu ryzowego wstazki 2 cebulki dymki pokrojone na male kawalki 10szt posiekanych orzeszkow ziemnych 5 krewetek tygrysich ( w tej opcji 1 lyzeczka sosu rybnego) lub 8dag drobno pokrojonego drobiu ,wołowiny bądź wieprzowiny ( w tej opcji 1 lyzeczka sosu ostrygowego) przygotowanie namoczyc makaron w goracej wodzie ok. 8 min,na patenie z rozgrzanym olejem dodac wczesniej posiekany zabek czosnku,czerwone curry i trawe cytrynowa ,dodac krewetki z sosem rybnym lub innych wersjach drob,wołowinę lub wieprzowine z sosem ostrygowym caly czas mieszając(ok. 1min) ,nastepnie dodajemy sos sojowy,srirache,jajko , kielki soi,makaron,dymki, po nastepnej minucie skrapiamy limonka i podajemy posypany orzeszkami smacznego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Pad thai*
Top
Bottom