Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Paderborner Landbrot
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kornasia" data-source="post: 957821" data-attributes="member: 9163"><p>Paderborner Landbrot</p><p></p><p>Przepis z <a href="http://ketex.de/blog/?p=15" target="_blank">tej strony</a></p><p></p><p>Zaczyn:</p><p>250 g maki zytniej 1150</p><p>250 g wody</p><p>25 g zakwasu zytniego (uzylam z maki zytniej razowej)</p><p></p><p>Wymieszac, odstawic pod przykryciem w temperaturze pokojowej (lepiej 26 stopni C) na 16 godzin.</p><p></p><p>Ciasto wlasciwe:</p><p>500 g zaczynu </p><p>245 g maki zytniej 1150</p><p>120 g maki pszennej 1050</p><p>255 g wody</p><p>15 g soli</p><p>10 g drozdzy (opcjonalnie)</p><p></p><p>Wszystko razem wymieszac i wyrabiac przez 5 minut (wyrabialam mikserem). Zostawic pod przykryciem na 20 minut. Przelozyc do dobrze naoliwionej keksowki (o pojemnosci 1 kg ciasta, u mnie 30 cm). Zostawic do wyrosniecia na okolo 90 minut (Ketex wyrasta swoje chleby w temp okolo 30 C, ja zas zostawilam w temp. pokojowej, wiec nastepnym razem zostawie na troche dluzej, bo chleb byl jednak ciut za malo wyrosniety) lub 60 minut, jesli dodalismy drozdze.</p><p></p><p></p><p>Nagrzac piekarnik do 250 stopni C. Wierzch chleba nakluc &quot;nakluwaczka&quot; lub widelcem, grubszy drut do robotek recznych rowniez sie sprawdzi.*</p><p>Piekarnik naparowac, piec w temp. 250 stopni C do uzyskania odpowiedniego zarumienienia (u mnie 10 minut, nie lubie mocno przypieczonej skorki). Po 10 minutach wypuscic pare. Zmniejszyc temp. do 180 stopni C. Piec w opadajacej temp. ogolem 60 minut.</p><p></p><p>Chleb po wyjeciu z pieca posmarowac zimna woda w celu nablyszczenia skorki.</p><p></p><p>*nie mam pojecia, czy <a href="http://www.hobbybaecker.de/?cnt=artikelinfo&id=344283" target="_blank">cos takiego</a> istnieje w jezyku polskim</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kornasia, post: 957821, member: 9163"] Paderborner Landbrot Przepis z [URL="http://ketex.de/blog/?p=15"]tej strony[/URL] Zaczyn: 250 g maki zytniej 1150 250 g wody 25 g zakwasu zytniego (uzylam z maki zytniej razowej) Wymieszac, odstawic pod przykryciem w temperaturze pokojowej (lepiej 26 stopni C) na 16 godzin. Ciasto wlasciwe: 500 g zaczynu 245 g maki zytniej 1150 120 g maki pszennej 1050 255 g wody 15 g soli 10 g drozdzy (opcjonalnie) Wszystko razem wymieszac i wyrabiac przez 5 minut (wyrabialam mikserem). Zostawic pod przykryciem na 20 minut. Przelozyc do dobrze naoliwionej keksowki (o pojemnosci 1 kg ciasta, u mnie 30 cm). Zostawic do wyrosniecia na okolo 90 minut (Ketex wyrasta swoje chleby w temp okolo 30 C, ja zas zostawilam w temp. pokojowej, wiec nastepnym razem zostawie na troche dluzej, bo chleb byl jednak ciut za malo wyrosniety) lub 60 minut, jesli dodalismy drozdze. Nagrzac piekarnik do 250 stopni C. Wierzch chleba nakluc "nakluwaczka" lub widelcem, grubszy drut do robotek recznych rowniez sie sprawdzi.* Piekarnik naparowac, piec w temp. 250 stopni C do uzyskania odpowiedniego zarumienienia (u mnie 10 minut, nie lubie mocno przypieczonej skorki). Po 10 minutach wypuscic pare. Zmniejszyc temp. do 180 stopni C. Piec w opadajacej temp. ogolem 60 minut. Chleb po wyjeciu z pieca posmarowac zimna woda w celu nablyszczenia skorki. *nie mam pojecia, czy [URL="http://www.hobbybaecker.de/?cnt=artikelinfo&id=344283"]cos takiego[/URL] istnieje w jezyku polskim [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Paderborner Landbrot
Top
Bottom