Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Paella mixta
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="sabina22" data-source="post: 1475591" data-attributes="member: 31692"><p>Pyszna paella, chociaż różni się od tej oryginalnej, hiszpańskiej dodatkiem chorizo (wg mnie można pominąć chociaż dodaje bardzo fajny smak)</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>6 piersi kurczaka, (u mnie podudzia)</p><p>sól morska </p><p>pieprz mielony</p><p>mąka do oprószenia</p><p>oliwa z oliwek </p><p>100 g chorizo pokrojonego w plasterki </p><p>6 plastrów boczku</p><p>1 posiekana cebula</p><p>4 posiekane ząbki czosnku</p><p>2 litry gorącego bulionu drobiowego</p><p>2 duże szczypty szafranu (wolę kurkumę)</p><p>1 czubatej łyżeczki papryki słodkiej, mielonej , w oryginale wędzonej</p><p>500 g ryżu do paelli, u mnie arborio</p><p>1 małego pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej</p><p>2 garście mrożonego lub świeżego groszku</p><p>10 dużych krewetek</p><p>500 g małży ( u mnie obyło się bez)</p><p>2 małe pokrojone w plastry kalmary ( też nie dodałam)</p><p></p><p></p><p>Wykonanie:</p><p></p><p>Rozgrzać piekarnik do 190C. Doprawić kurczaka i oprószyć mąką .Rozgrzać trochę oliwy w dużym, głębokim garnku, i obsmażyć kurczaka z obu stron do zbrązowienia. Wyłożyć na blachę i piec ok 30 minut..</p><p>Do ganka wrzucić pokrojone chorizo i boczek, smażyć aż będą brązowe i chrupkie. Dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie. W połowie bulionu rozmoczyć szafran . Dodać paprykę mieloną, ryż i bulion z szafranem i gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu.</p><p>Po 20 minutach ryz powinien być prawie miękki ( u mnie potrzebował trochę więcej).W tym momencie dodać resztę bulionu z groszkiem, krewetkami, małżami i kalmarami. Przykryć garnek i gotować jeszcze 10 minut. .</p><p>Na końcu dodać upieczone części kurczaka i podać przybrane natką pietruszki oraz cząstkami cytryny.</p><p></p><p></p><p>Podany czas gotowania należy traktować z wyczuciem. Wszystko zależy od użytych składników, w szczególności ryżu. U mnie to trwało trochę dłużej i musiałam dodać więcej płynu żeby ryż się dogotował.</p><p></p><p></p><p>[ATTACH=full]85968[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="sabina22, post: 1475591, member: 31692"] Pyszna paella, chociaż różni się od tej oryginalnej, hiszpańskiej dodatkiem chorizo (wg mnie można pominąć chociaż dodaje bardzo fajny smak) Składniki: 6 piersi kurczaka, (u mnie podudzia) sól morska pieprz mielony mąka do oprószenia oliwa z oliwek 100 g chorizo pokrojonego w plasterki 6 plastrów boczku 1 posiekana cebula 4 posiekane ząbki czosnku 2 litry gorącego bulionu drobiowego 2 duże szczypty szafranu (wolę kurkumę) 1 czubatej łyżeczki papryki słodkiej, mielonej , w oryginale wędzonej 500 g ryżu do paelli, u mnie arborio 1 małego pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej 2 garście mrożonego lub świeżego groszku 10 dużych krewetek 500 g małży ( u mnie obyło się bez) 2 małe pokrojone w plastry kalmary ( też nie dodałam) Wykonanie: Rozgrzać piekarnik do 190C. Doprawić kurczaka i oprószyć mąką .Rozgrzać trochę oliwy w dużym, głębokim garnku, i obsmażyć kurczaka z obu stron do zbrązowienia. Wyłożyć na blachę i piec ok 30 minut.. Do ganka wrzucić pokrojone chorizo i boczek, smażyć aż będą brązowe i chrupkie. Dodać cebulę i czosnek, smażyć aż będą miękkie. W połowie bulionu rozmoczyć szafran . Dodać paprykę mieloną, ryż i bulion z szafranem i gotować na średnim ogniu, mieszając od czasu do czasu. Po 20 minutach ryz powinien być prawie miękki ( u mnie potrzebował trochę więcej).W tym momencie dodać resztę bulionu z groszkiem, krewetkami, małżami i kalmarami. Przykryć garnek i gotować jeszcze 10 minut. . Na końcu dodać upieczone części kurczaka i podać przybrane natką pietruszki oraz cząstkami cytryny. Podany czas gotowania należy traktować z wyczuciem. Wszystko zależy od użytych składników, w szczególności ryżu. U mnie to trwało trochę dłużej i musiałam dodać więcej płynu żeby ryż się dogotował. [ATTACH=full]85968[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia Europejska
Paella mixta
Bottom