Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Paella z kurczakiem i chorizo
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1460514" data-attributes="member: 140"><p><span style="font-size: 26px"><strong>Paella z kurczakiem i chorizo</strong></span></p><p></p><p>[ATTACH=full]84861[/ATTACH]</p><p></p><p>400 g ryżu arborio</p><p>1 kg udek z kurczaka</p><p>300 g kiełbasy chorizo</p><p>60 ml oliwy</p><p>po 1 czerwonej i zielonej papryce</p><p>6 ząbków czosnku</p><p>ok 1 litra bulionu z kurczaka</p><p>szczypta szafranu ( albo 5 g kurkumy)</p><p>łyżeczka mielonej papryki</p><p>posiekana piertuszka ( kolendra)</p><p>100 g zielonego groszku</p><p>sól i pieprz</p><p>kilka oliwek oraz parę podsmażonych kawałków papryki do dekoracji.</p><p></p><p>1. Z udek kurczaka wyjmujemy kostki. ( kości zużywamy do bulionu). Mięso kurczaka kroimy 4 cm kawałki. Solimy i pieprzymy.</p><p>2. Kiełbasę kroimy w 1 cm plastry. Paprykę w 1 cm kostkę. Czosnek drobno siekamy .</p><p>3. W płaskim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na nim smażymy kawałki kurczaka aż się dobrze zarumienią. Kurczaki wyjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć z obydwu stron kiełbasę. ( jeżeli wytworzyło się nam za dużo tłuszczu należy go teraz odlać). Do kiełbasy dodajemy czosnek i paprykę. Dusimy jakieś 3 minuty. Dodajemy ryż i przyprawy i podsmażamy aż ryż zacznie robić się szklisty. Następnie zalewamy 800 ml bulionu ( pozostałe 200 ml bulionu dolewamy w razie potrzeby) i 10 minut dusimy od czasu do czasu mieszając.</p><p>4. Dodajemy kurczaki , groszek i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Doprowadzamy potrawę do wrzenia. Przykrywamy pokrywką , zdejmujemy o ognia i pozostawiamy na 15 minut.</p><p>5. Dekorujemy papryką i oliwkami albo kawałkami cytryny.</p><p></p><p>ps. Ryż arborio w tej potrawie powinien być w środku lekko twardawy.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1460514, member: 140"] [SIZE=14][B]Paella z kurczakiem i chorizo[/B][/SIZE] [ATTACH=full]84861[/ATTACH] 400 g ryżu arborio 1 kg udek z kurczaka 300 g kiełbasy chorizo 60 ml oliwy po 1 czerwonej i zielonej papryce 6 ząbków czosnku ok 1 litra bulionu z kurczaka szczypta szafranu ( albo 5 g kurkumy) łyżeczka mielonej papryki posiekana piertuszka ( kolendra) 100 g zielonego groszku sól i pieprz kilka oliwek oraz parę podsmażonych kawałków papryki do dekoracji. 1. Z udek kurczaka wyjmujemy kostki. ( kości zużywamy do bulionu). Mięso kurczaka kroimy 4 cm kawałki. Solimy i pieprzymy. 2. Kiełbasę kroimy w 1 cm plastry. Paprykę w 1 cm kostkę. Czosnek drobno siekamy . 3. W płaskim garnku rozgrzewamy tłuszcz. Na nim smażymy kawałki kurczaka aż się dobrze zarumienią. Kurczaki wyjąć z patelni i na tym samym tłuszczu smażyć z obydwu stron kiełbasę. ( jeżeli wytworzyło się nam za dużo tłuszczu należy go teraz odlać). Do kiełbasy dodajemy czosnek i paprykę. Dusimy jakieś 3 minuty. Dodajemy ryż i przyprawy i podsmażamy aż ryż zacznie robić się szklisty. Następnie zalewamy 800 ml bulionu ( pozostałe 200 ml bulionu dolewamy w razie potrzeby) i 10 minut dusimy od czasu do czasu mieszając. 4. Dodajemy kurczaki , groszek i pietruszkę. Doprawiamy do smaku. Doprowadzamy potrawę do wrzenia. Przykrywamy pokrywką , zdejmujemy o ognia i pozostawiamy na 15 minut. 5. Dekorujemy papryką i oliwkami albo kawałkami cytryny. ps. Ryż arborio w tej potrawie powinien być w środku lekko twardawy. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
Paella z kurczakiem i chorizo
Top
Bottom