Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Pain a l'ancienne
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 355702" data-attributes="member: 956"><p><strong>Asika</strong>, kiedyś też spróbowałam go upiec wg przepisu, tylko na blasze, bo nie mam kamienia. Wyszły mi piękne plaskate gnioty. </p><p>Teraz zrobiłam tak. Robiłam z 2 szklanek mąki (dałam 1,75 szklanki mąki chlebowej o zawartości białka 10g i 0,25 szklanki manitoby o zawartości białka 14,3g), do tego 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki drożdży instant, 3/4 szklanki wody, którą wcześniej bardzo mocno schłodziłam w zamrażarce. Wszystko razem wsadziłam do miski od KA, wyrabiałam hakiem około 4 minut (dłużej się bałam sąsiadów, bo to było w nocy). Potem, tak jak w przepisie włożyłam do naoliwionej miski i do lodówki na około 6,5 godziny. Rano ciasto wyjęłam, stało 3 godziny w kuchni na blacie. Trochę urosło, ale nie dwukrotnie. Przełożyłam do glinianego garnka, i już bez wyrastania, przykryty do zimnego pieca, po osiągnięciu temperatury 230 stopni C, zdjęłam pokrywę i piekłam 20 minut. Nie wkładałam do piekarnika żadnego naczynia z wodą. No i tyle. Wyszedł, jak widać.</p><p>Mam nadzieję, że Tobie też się uda.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 355702, member: 956"] [B]Asika[/B], kiedyś też spróbowałam go upiec wg przepisu, tylko na blasze, bo nie mam kamienia. Wyszły mi piękne plaskate gnioty. Teraz zrobiłam tak. Robiłam z 2 szklanek mąki (dałam 1,75 szklanki mąki chlebowej o zawartości białka 10g i 0,25 szklanki manitoby o zawartości białka 14,3g), do tego 3/4 łyżeczki soli, 3/4 łyżeczki drożdży instant, 3/4 szklanki wody, którą wcześniej bardzo mocno schłodziłam w zamrażarce. Wszystko razem wsadziłam do miski od KA, wyrabiałam hakiem około 4 minut (dłużej się bałam sąsiadów, bo to było w nocy). Potem, tak jak w przepisie włożyłam do naoliwionej miski i do lodówki na około 6,5 godziny. Rano ciasto wyjęłam, stało 3 godziny w kuchni na blacie. Trochę urosło, ale nie dwukrotnie. Przełożyłam do glinianego garnka, i już bez wyrastania, przykryty do zimnego pieca, po osiągnięciu temperatury 230 stopni C, zdjęłam pokrywę i piekłam 20 minut. Nie wkładałam do piekarnika żadnego naczynia z wodą. No i tyle. Wyszedł, jak widać. Mam nadzieję, że Tobie też się uda. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
Pain a l'ancienne
Bottom