Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pain au levain
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Maryna" data-source="post: 1148605" data-attributes="member: 1215"><p>[ATTACH=full]65181[/ATTACH]</p><p></p><p>Nie jestem specjalistką w wypieku chleba. Piekę, owszem, czasem mi wychodzi dobry, czasem taki sobie. Czytałam powieść i już gdzies od jej polowy zaczęło mnie uwierać, bo powieść o chlebie głównie. Upiekłam według przepisu głównej bohaterki.</p><p></p><p>Dać przepis? Prosty bardzo. Wydaje mi się, że aż za prosty. Żadnych tajemnic. </p><p></p><p>A, napiszę. A nuż kogos zainteresuje.</p><p></p><p>- 50 g mąki żytniej</p><p></p><p>- 450 g dobrej mąki pszennej</p><p></p><p>- 175 g zakwasu</p><p></p><p>- 10-15 g (2-3 łyżki) soli</p><p></p><p>- 330-350 ml wody </p><p></p><p>W dużej misce wymieszać ręką wszystkie składniki oprócz soli i wyrabiać je przez 5 minut. Odstawić na 5 minut i dodac sól. Wyrabiać przez 5-10 minut na stolnicy, nie podsypując mąką aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do natuszczonego naczynia, przykryć lekko, zostawić na 3-4 godziny. Znowu delikatnie zagnieść ciasto i odstawić na kolejna godzinę. Wyjąć ciasto, uformować bochenek, odwrócić go i odłozyć na 10 minut. Potem ostatecznie uformować, posypać mąką, włozyc do koszyczka, przykryc umączona ściereczką. Tak przygotowany chleb można odłożyć na pół godziony albo włożyc na noc do lodówki a potem wyjąc i trzymać przez godzinę w temperaturze pokojowej przed włożeniem do piekarnika. Piec 20 minut w temp. 250 stopni i 10 minut w temperaturze 200 stopni, zraszając piekarnik.</p><p></p><p>Zerżnęłam żywcem (omijając literackie ozdobniki) z tekstu. Trzymałam się dość dokładnie przepisu a ciasto nocowalo w lodówce.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Maryna, post: 1148605, member: 1215"] [ATTACH=full]65181[/ATTACH] Nie jestem specjalistką w wypieku chleba. Piekę, owszem, czasem mi wychodzi dobry, czasem taki sobie. Czytałam powieść i już gdzies od jej polowy zaczęło mnie uwierać, bo powieść o chlebie głównie. Upiekłam według przepisu głównej bohaterki. Dać przepis? Prosty bardzo. Wydaje mi się, że aż za prosty. Żadnych tajemnic. A, napiszę. A nuż kogos zainteresuje. - 50 g mąki żytniej - 450 g dobrej mąki pszennej - 175 g zakwasu - 10-15 g (2-3 łyżki) soli - 330-350 ml wody W dużej misce wymieszać ręką wszystkie składniki oprócz soli i wyrabiać je przez 5 minut. Odstawić na 5 minut i dodac sól. Wyrabiać przez 5-10 minut na stolnicy, nie podsypując mąką aż ciasto stanie sie elastyczne i gładkie. Przełożyć je do natuszczonego naczynia, przykryć lekko, zostawić na 3-4 godziny. Znowu delikatnie zagnieść ciasto i odstawić na kolejna godzinę. Wyjąć ciasto, uformować bochenek, odwrócić go i odłozyć na 10 minut. Potem ostatecznie uformować, posypać mąką, włozyc do koszyczka, przykryc umączona ściereczką. Tak przygotowany chleb można odłożyć na pół godziony albo włożyc na noc do lodówki a potem wyjąc i trzymać przez godzinę w temperaturze pokojowej przed włożeniem do piekarnika. Piec 20 minut w temp. 250 stopni i 10 minut w temperaturze 200 stopni, zraszając piekarnik. Zerżnęłam żywcem (omijając literackie ozdobniki) z tekstu. Trzymałam się dość dokładnie przepisu a ciasto nocowalo w lodówce. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pain au levain
Bottom