Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pain au levain
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="samanta" data-source="post: 1151745" data-attributes="member: 5092"><p>A, co tam, jak mnie stąd przepędzisz , to napiszę nowy temat.</p><p></p><p><strong>Zakwas pain au levain:</strong></p><p>I dzień: Wycisnąć sok z 3 jabłek z ekologicznego sadu, przecedzić i postawić w częściowo przykrytym słoju lub dzbanie.</p><p>5 – 10 dni później, kiedy sok wyraźnie zacznie musować, fermentować, wlać go do szklanej lub ceramicznej miski lub plastikowego pojemnika i dodać do niego 200 g mąki i 200 ml wody. Przykryć folią spożywczą, w której trzeba porobić dziurki, albo luźno obwiązać torbą plastikową i odstawić.</p><p>11 dzień - Ponownie dodać 200 g mąki i 200 ml wody i odstawić. </p><p>12 dzień – Wylać połowę mieszaniny , dodać 200 g mąki i 200 ml wody.</p><p>13 dzień – Powtórzyć powyższe i robić to samo o tej samej porze codziennie, aż zakwas stanie się aktywny i mocny, tzn będzie się podnosił wokół ścianek naczynia między karmieniami, musował i nabierze ostrego zapachu przypominającego zapach jabłecznika. Jeśli chcemy szybciej otrzymać gotowy zakwas, trzeba go dokarmiać 2 x dziennie. </p><p>Kiedy zakwas stanie się wystarczająco aktywny, należy go wykorzystać do upieczenia bochenka bardzo smacznego pain au levain domowej roboty. Im zakwas jest mocniejszy, tym chleb będzie bardziej wyrośnięty, w miąższu pojawią się wspaniałe lśniące pory a skórka stanie się cierpka, niemal serowa w smaku.</p><p>Zakwas można przechować w lodówce bez dokarmiania do 2 tygodni ale później trzeba go wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowe i karmić przez parę dni, nim ponownie użyje się go do ciasta. Najlepiej dodawać zakwas do ciasta na chleb 8 do 12 godzin po ostatnim jego dokarmieniu. </p><p></p><p>Podaję dokładnie , jak w książce. Ale mam uwagi: te jabłka na sok to powinny być naprawdę kwaśne i warto go nastawic jak są właśnie takie. </p><p>Po drugie, on mi fermentował. Buzował nieźle ale psuł się drań i nie ma mowy żeby przetrwał poza lodówką. W książce było napisane, że ona go trzymała w dzbanku w spiżarni czy coś koło tego ale mój tak przechowywany bardzo szybko leciał octem i robiłam drugi. </p><p>Chleb wychodził fajny i w tym roku też go zrobię , tzn. zakwas na soku zrobię.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="samanta, post: 1151745, member: 5092"] A, co tam, jak mnie stąd przepędzisz , to napiszę nowy temat. [B]Zakwas pain au levain:[/B] I dzień: Wycisnąć sok z 3 jabłek z ekologicznego sadu, przecedzić i postawić w częściowo przykrytym słoju lub dzbanie. 5 – 10 dni później, kiedy sok wyraźnie zacznie musować, fermentować, wlać go do szklanej lub ceramicznej miski lub plastikowego pojemnika i dodać do niego 200 g mąki i 200 ml wody. Przykryć folią spożywczą, w której trzeba porobić dziurki, albo luźno obwiązać torbą plastikową i odstawić. 11 dzień - Ponownie dodać 200 g mąki i 200 ml wody i odstawić. 12 dzień – Wylać połowę mieszaniny , dodać 200 g mąki i 200 ml wody. 13 dzień – Powtórzyć powyższe i robić to samo o tej samej porze codziennie, aż zakwas stanie się aktywny i mocny, tzn będzie się podnosił wokół ścianek naczynia między karmieniami, musował i nabierze ostrego zapachu przypominającego zapach jabłecznika. Jeśli chcemy szybciej otrzymać gotowy zakwas, trzeba go dokarmiać 2 x dziennie. Kiedy zakwas stanie się wystarczająco aktywny, należy go wykorzystać do upieczenia bochenka bardzo smacznego pain au levain domowej roboty. Im zakwas jest mocniejszy, tym chleb będzie bardziej wyrośnięty, w miąższu pojawią się wspaniałe lśniące pory a skórka stanie się cierpka, niemal serowa w smaku. Zakwas można przechować w lodówce bez dokarmiania do 2 tygodni ale później trzeba go wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowe i karmić przez parę dni, nim ponownie użyje się go do ciasta. Najlepiej dodawać zakwas do ciasta na chleb 8 do 12 godzin po ostatnim jego dokarmieniu. Podaję dokładnie , jak w książce. Ale mam uwagi: te jabłka na sok to powinny być naprawdę kwaśne i warto go nastawic jak są właśnie takie. Po drugie, on mi fermentował. Buzował nieźle ale psuł się drań i nie ma mowy żeby przetrwał poza lodówką. W książce było napisane, że ona go trzymała w dzbanku w spiżarni czy coś koło tego ale mój tak przechowywany bardzo szybko leciał octem i robiłam drugi. Chleb wychodził fajny i w tym roku też go zrobię , tzn. zakwas na soku zrobię. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zakwasie
Pain au levain
Bottom