Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
PAIN BOUILLIE
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 447297" data-attributes="member: 1142"><p>Bardzo stary francuski przepis na chleb zytni na &quot;porridge&quot;...</p><p></p><p>porridge przygotowujemy z:</p><p>225g maki zytniej (wymieszalam pol na pol jasna z ciemna)</p><p>450ml wrzacej wody</p><p>1 lyzka plynnego miodu</p><p></p><p>Do duzej miski wsypalam make i zalalam ja wrzaca woda. Zostawilam na 5 min, po czym dodalam miod, wymieszalam. Przykrylam folia i zostawilam na 12 godzin w cieplym miejscu.</p><p></p><p>Ciasto wlasciwe:</p><p>cala &quot;porridge&quot;</p><p>7g swiezych drozdzy</p><p>30 ml letniej wody</p><p>1 lyzeczka kminku (lekko zmiazdzone...opcjonalnie)</p><p>2 lyzeczki soli</p><p>350g bialej pszennej maki chlebowej</p><p>oliwa z oliwek do smarowania</p><p></p><p>Drozdze rozprowadzamy w wodzie, wlewamy do &quot;porridge&quot;, dodajemy kminek (jesli uzywamy). Wyrabiamy ciasto reka, powoli dodajac make pszenna. Mamy otrzymac scisle ciasto i takie wykladamy na stolnice i zagniatamy 6-8 min. Zkrywamy folia i znow zostawiamy na 1 1/2 godziny do wyrosniecia (podwojenia objetosci). </p><p>Wykladamy, lekko odgazowujemy, dzielimy na dwie czesci, a kazdy kawalek rozwalkowujemy na prostokat 38x12cm. Skladamy jak kartke &quot;na trzy&quot; (dolna czesc do srodka, na to gorna, lekko dociskamy). Odwracamy do gory nogami. Smarujemy jedna strone kazdego kawalka oliwa i ukladamy (naoliwionymi stronami do siebie) obydwa chlebki w natluszczonej foremce (23,5cmx13). Przykrywamy natluszczona folia i zostawiamy do ostatecznego wyrosniecia (ok. 1 godziny lub gdy ciasto urosnie do krawedzi blaszki).</p><p>Piec rogrzewamy do 220C.</p><p>Wyrosniete chleby smarujemy oliwa i ostrym nozem nacinamy w dwoch miejscach. Pieczemy 30 min w 220C, redukujemy do 190C i pieczemy kolejne 25-30 min.</p><p>Przepis zaczerpnelam z J.Shapter/C.Ingram &quot;Bread&quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 447297, member: 1142"] Bardzo stary francuski przepis na chleb zytni na "porridge"... porridge przygotowujemy z: 225g maki zytniej (wymieszalam pol na pol jasna z ciemna) 450ml wrzacej wody 1 lyzka plynnego miodu Do duzej miski wsypalam make i zalalam ja wrzaca woda. Zostawilam na 5 min, po czym dodalam miod, wymieszalam. Przykrylam folia i zostawilam na 12 godzin w cieplym miejscu. Ciasto wlasciwe: cala "porridge" 7g swiezych drozdzy 30 ml letniej wody 1 lyzeczka kminku (lekko zmiazdzone...opcjonalnie) 2 lyzeczki soli 350g bialej pszennej maki chlebowej oliwa z oliwek do smarowania Drozdze rozprowadzamy w wodzie, wlewamy do "porridge", dodajemy kminek (jesli uzywamy). Wyrabiamy ciasto reka, powoli dodajac make pszenna. Mamy otrzymac scisle ciasto i takie wykladamy na stolnice i zagniatamy 6-8 min. Zkrywamy folia i znow zostawiamy na 1 1/2 godziny do wyrosniecia (podwojenia objetosci). Wykladamy, lekko odgazowujemy, dzielimy na dwie czesci, a kazdy kawalek rozwalkowujemy na prostokat 38x12cm. Skladamy jak kartke "na trzy" (dolna czesc do srodka, na to gorna, lekko dociskamy). Odwracamy do gory nogami. Smarujemy jedna strone kazdego kawalka oliwa i ukladamy (naoliwionymi stronami do siebie) obydwa chlebki w natluszczonej foremce (23,5cmx13). Przykrywamy natluszczona folia i zostawiamy do ostatecznego wyrosniecia (ok. 1 godziny lub gdy ciasto urosnie do krawedzi blaszki). Piec rogrzewamy do 220C. Wyrosniete chleby smarujemy oliwa i ostrym nozem nacinamy w dwoch miejscach. Pieczemy 30 min w 220C, redukujemy do 190C i pieczemy kolejne 25-30 min. Przepis zaczerpnelam z J.Shapter/C.Ingram "Bread" [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Pieczywo
Pieczywo na zaczynie drożdżowym
PAIN BOUILLIE
Top
Bottom