Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Paj cytrynowo-bezowy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 404269" data-attributes="member: 151"><p><strong>Ciasto okruszkowe:</strong></p><p></p><p>175 g herbatników</p><p>75 g masła</p><p>45 g brązowego cukru trzcinowego</p><p></p><p><strong>Nadzienie cytrynowe:</strong></p><p></p><p>sok i skórka starta z 2 cytryn</p><p>45 g mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej</p><p>2 żółtka</p><p>75 g cukru</p><p></p><p><strong>Masa bezowa:</strong></p><p></p><p>3 białka</p><p>120 g cukru</p><p></p><p>Herbatniki włozyć do torebki plastikowej i wałkiem pokruszyć na drobno(można zmiksować w malakserze). Masło rozpuścić, dodać cukier i pokruszone herbatniki, dobrze wymieszać. Przełozyć masę do głębszej formy o średnicy 23 cm. Grzbietem łyżki docisnąć masę do dna i boków formy.</p><p></p><p>Przygotować nadzienie cytrynowe. Włozyć do miski sok i skórkę z cytryn oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką pastę. W średniej wielkości rondlu zagotować 300 ml wody, wlać do soku z maką, przelać z powrtoem do rondla, zagotować i podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Zestawić rondel z ognia, dodać żółtka i cukier, ponownie podgrzewać ok. 1 minutę aż powstanie gęsty sos. Lekko ostudzić, następnie wyłozyć na ciasto. </p><p></p><p>Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce na raz, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Rozsmarować masę bezową na nadzieniu tak aby nie zostawić żadnych przerw przy brzegu. </p><p></p><p>Piec w 170 stopniach ok. 30 minut lub aż masa bezowa nabierze złotobrązowego koloru.</p><p></p><p><strong>[ATTACH=full]3399[/ATTACH]</strong></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 404269, member: 151"] [B]Ciasto okruszkowe:[/B] 175 g herbatników 75 g masła 45 g brązowego cukru trzcinowego [B]Nadzienie cytrynowe:[/B] sok i skórka starta z 2 cytryn 45 g mączki kukurydzianej lub ziemniaczanej 2 żółtka 75 g cukru [B]Masa bezowa:[/B] 3 białka 120 g cukru Herbatniki włozyć do torebki plastikowej i wałkiem pokruszyć na drobno(można zmiksować w malakserze). Masło rozpuścić, dodać cukier i pokruszone herbatniki, dobrze wymieszać. Przełozyć masę do głębszej formy o średnicy 23 cm. Grzbietem łyżki docisnąć masę do dna i boków formy. Przygotować nadzienie cytrynowe. Włozyć do miski sok i skórkę z cytryn oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszać na gładką pastę. W średniej wielkości rondlu zagotować 300 ml wody, wlać do soku z maką, przelać z powrtoem do rondla, zagotować i podgrzewać mieszając aż masa zgęstnieje. Zestawić rondel z ognia, dodać żółtka i cukier, ponownie podgrzewać ok. 1 minutę aż powstanie gęsty sos. Lekko ostudzić, następnie wyłozyć na ciasto. Ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier po 1 łyżce na raz, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Rozsmarować masę bezową na nadzieniu tak aby nie zostawić żadnych przerw przy brzegu. Piec w 170 stopniach ok. 30 minut lub aż masa bezowa nabierze złotobrązowego koloru. [B][ATTACH=full]3399[/ATTACH][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Paj cytrynowo-bezowy
Top
Bottom