Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Paj z truskawkami i rabarbarem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="dziunia" data-source="post: 403538" data-attributes="member: 151"><p><strong>Ciasto kruche:</strong></p><p><strong></strong></p><p><strong></strong>300 g mąki</p><p>1 łyżeczka soli (wg uznania)</p><p>175 g masła </p><p>3-4 łyżki zimnej wody</p><p></p><p><strong>Nadzienie:</strong></p><p></p><p>450 g truskawek przekrojonych na pół</p><p>450 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 1 cm</p><p>175 g cukru</p><p>45 g mąki</p><p>15 g masła</p><p></p><p><strong>Dodatkowo:</strong></p><p></p><p>mleko do posmarowania wierzchu</p><p></p><p>Wymieszać w misce mąkę z solą, ucierakiem do ciasta lub palcami rozetrzeć w mące masło, aż powstaną duże grudki. Stopniowo dodawać po łyżce wodę mieszając widelcem żeby ciasto nabrało wilgoci. </p><p>W misce wymieszać truskawki, rabarbar, mąkę i cukier.</p><p></p><p>Rozdzielić ciasto na dwie części- mniejszą i nieco większą. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować większy kawałek na grubość ok. 3 mm i o 4 cm większy niż forma do paja o średnicy 20-23 cm. Delikatnie nawinąć placek na wałek i umieścić z jego pomocą w formie. Docisnąć placek ostrożnie do ścianek formy by równo przylegał. Przyciąć brzeg i napełnić nadzieniem. Masło pokroić na małe kawalki i równomiernie rozłozyć na nadzieniu.</p><p></p><p>Rozwałkować resztę ciasta i pokroić je radełkiem w paski, z których ułozyć na nadzieniu kratkę. Posmarować kratkę mlekiem. Piec paj w 220 stopniach przez 45-50 minut lub aż w masie owocowej pokażą się bąbelki a ciasto się zezłoci(przykryć wierzch folią alu jeśli ciasto zezłoci się zbyt szybko) Po upieczeniu pozostawić ciasto na 1 godzinę aby sok nieco stężał.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="dziunia, post: 403538, member: 151"] [B]Ciasto kruche: [/B]300 g mąki 1 łyżeczka soli (wg uznania) 175 g masła 3-4 łyżki zimnej wody [B]Nadzienie:[/B] 450 g truskawek przekrojonych na pół 450 g rabarbaru pokrojonego na kawałki 1 cm 175 g cukru 45 g mąki 15 g masła [B]Dodatkowo:[/B] mleko do posmarowania wierzchu Wymieszać w misce mąkę z solą, ucierakiem do ciasta lub palcami rozetrzeć w mące masło, aż powstaną duże grudki. Stopniowo dodawać po łyżce wodę mieszając widelcem żeby ciasto nabrało wilgoci. W misce wymieszać truskawki, rabarbar, mąkę i cukier. Rozdzielić ciasto na dwie części- mniejszą i nieco większą. Na stolnicy posypanej lekko mąką rozwałkować większy kawałek na grubość ok. 3 mm i o 4 cm większy niż forma do paja o średnicy 20-23 cm. Delikatnie nawinąć placek na wałek i umieścić z jego pomocą w formie. Docisnąć placek ostrożnie do ścianek formy by równo przylegał. Przyciąć brzeg i napełnić nadzieniem. Masło pokroić na małe kawalki i równomiernie rozłozyć na nadzieniu. Rozwałkować resztę ciasta i pokroić je radełkiem w paski, z których ułozyć na nadzieniu kratkę. Posmarować kratkę mlekiem. Piec paj w 220 stopniach przez 45-50 minut lub aż w masie owocowej pokażą się bąbelki a ciasto się zezłoci(przykryć wierzch folią alu jeśli ciasto zezłoci się zbyt szybko) Po upieczeniu pozostawić ciasto na 1 godzinę aby sok nieco stężał. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Paj z truskawkami i rabarbarem
Top
Bottom